Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία μεγάλα μέτωπα με την κυβέρνηση συν «ο ζόφος των κυκλωμάτων»

Τα ερωτήματα για την αύξηση των θανάτων και η εξήγηση περί εξουθένωσης των υγειονομικών. Ακρίβεια και πίεση για μέτρα. Η δικαστική εξέλιξη με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι βαριές κατηγορίες σε Βαξεβάνη-Παπαδάκου για τη Novartis και… η παρέμβαση Κύρτσου.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία μεγάλα μέτωπα με την κυβέρνηση συν «ο ζόφος των κυκλωμάτων»

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία (και βλέπουμε) μέτωπα με την κυβέρνηση ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας το τρίπτυχο ακρίβεια-πανδημία-διαπλοκή.

Σύμφωνα με στελέχη της, «η επικαιρότητα είναι τέτοια που πολύ δύσκολα μπορείς να "κεντράρεις" σε ένα θέμα, ενώ τα αυξανόμενα περιστατικά βιαστών/παιδεραστών/κυκλωμάτων προσθέτουν τη μαύρη πινελιά τους στον ζόφο των ημερών και επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση».

Η πορεία της πανδημίας βρέθηκε πάλι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, καθώς οι εκτιμήσεις για ύφεση προσκρούουν στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ημερήσιων θανάτων: «Οταν περιμένεις αποκλιμάκωση λόγω της ήπιας νόσου που προκαλεί η Όμικρον, αλλά βρίσκεσαι με 300 θανάτους σε τρεις ημέρες και με σταθερά υψηλό αριθμό νοσηλειών/διασωληνώσεων, κάτι δεν ‘κουμπώνει’ με τις εκτιμήσεις», λένε.

Εν προκειμένω, την τροφή για συζήτηση την έδωσε το μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος απέδωσε τον υψηλό αριθμό θανάτων (και) «στην εξουθένωση των υγειονομικών». Εξήγηση που ακυρώνει το κυβερνητικό επιχείρημα περί ενίσχυσης των νοσοκομείων και δικαιώνει την αντιπολίτευση που μιλά εδώ και μήνες για burn out γιατρών/νοσηλευτών, οι οποίοι σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια υπεράνθρωπης και αδιάλειπτης εργασίας.

Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναδείξει στον μέγιστο βαθμό το θέμα, συνδέοντάς το με την επιμονή της κυβέρνησης να αποδυναμώσει νευραλγικά νοσοκομεία όπως το Παίδων Πεντέλης ή να προχωρήσει τις συγχωνεύσεις που ξεκίνησε την άνοιξη.

«Η βιασύνη και η εμμονή είναι ύποπτες», λένε, δίνοντας ως εξήγηση τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ενίσχυση της ιδιωτικής Υγείας έναντι της δημόσιας.

Ακρίβεια: Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι παρεμβάσεις είναι πλέον καθημερινές, ενώ στο ερώτημα που απασχολεί στελέχη του κόμματος «εάν επαρκούν δηλώσεις και ανακοινώσεις για να πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα», η απάντηση είναι: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει, την πραγματικότητα τη ζουν οι πολίτες κάθε μέρα, με τις τιμές στο ράφι και με τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος/θέρμανσης».

Το ζητούμενο συνεπώς, λένε, είναι «να αποδείξεις ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος, ότι άλλες κυβερνήσεις βρήκαν τρόπους να ενισχύσουν τους πολίτες τους και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει ή δεν μπορεί να πράξει αναλόγως».

Στις γνωστές προτάσεις για μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, καθώς και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προστίθενται και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικά κοινά.

Όπως η τροπολογία που κατέθεσαν χθες 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών 11μήνου που έλαβαν οι συνταξιούχοι.

«Με την κατάργηση της 13ης σύνταξης που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ύψους 850 εκατ. ευρώ ετησίως σε πρώτη φάση, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν ήδη 1,7 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021 και πάνε να χάσουν άλλα 850 εκατ. ευρώ το 2022. Είναι ειρωνεία να φορολογούνται από πάνω και για τα αναδρομικά που δικαιούνται», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ: «Να ρωτήσεις τον Πλεύρη»

Όσο για το πεδίο της διαπλοκής, η Κουμουνδούρου ρίχνει τους προβολείς στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς παραπέμφθηκαν σε δίκη πρώην στελέχη του, επαναφέροντας στην επιφάνεια τις παράνομες προσλήψεις 96 ατόμων την περίοδο 2011-14.

«Πρόκειται για άλλο ένα τεράστιο σκάνδαλο της Δεξιάς, όπου γαλάζια τρωκτικά έκαναν πάρτι με δημόσιο χρήμα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο η ΝΔ βάφτισε σκευωρία όπως και το έτερο σκάνδαλο, της Novartis», αναφέρουν πηγές, ενώ επισήμως το κόμμα τόνισε: «Μόνη λύση, η πολιτική αλλαγή για να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χώρα από τη ‘σαπίλα’ και τη διαφθορά του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Την τροφή, αυτή τη φορά, την έδωσε ο εκ των κατηγορουμένων Σταμάτης Πουλής, ο οποίος, απαντώντας σε δημοσίευμα του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, έγραψε: «Δεν με αφορούν οι προσλήψεις! Ούτε το συμβούλιο λέει ότι ήταν δικές μου. Να ρωτήσεις τον Θάνο Πλεύρη. Αυτός ξέρει…».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πλεύρης ήταν νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας την επίμαχη περίοδο. Οπότε μένει να απαντηθεί το ερώτημα… τι εννοεί ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στον εισαγγελέα ο Βαξεβάνης - Παρέμβαση… Κύρτσου

Κατά μία ειρωνική συγκυρία, όμως, αυτός που θα περάσει σήμερα το κατώφλι του εισαγγελέα είναι… ο κ. Βαξεβάνης, ο οποίος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για τα δημοσιεύματά του περί την υπόθεση Novartis: συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία.

Κλήση σε απολογία έχει λάβει και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, για τα ρεπορτάζ της στην ίδια υπόθεση.

Ανακοινώσεις στήριξης και των δύο έχουν εκδώσει το Διεθνές Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλοντας διώξεις δημοσιογράφων για τη δουλειά τους.
Αντίθετος με την εξέλιξη εμφανίσθηκε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, δηλώνοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε φθορά ευρωπαϊκού επιπέδου κυνηγώντας τον Βαξεβάνη; Πρέπει να συζητάμε αν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και αν είμαστε η Ουγγαρία ή η Πολωνία της Μεσογείου;». Για τον λόγο αυτό άλλωστε έλαβε… κίτρινη κάρτα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v