Όταν τα είδη πρώτης ανάγκης είναι 10%-20% ακριβότερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ακούγεται σαν ανέκδοτο, όπως και η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα αυξηθεί περαιτέρω από τον Μάιο: τώρα οι πολίτες «τρώνε ξύλο» από τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος/θέρμανσης και από την ακρίβεια στα προϊόντα, τώρα έχουν ανάγκη ενίσχυσης.
Αυτή τη θέση προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, με μία επισήμανση: ότι με την παραπάνω υπόσχεση, η κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου είναι ψίχουλα, ωστόσο δεν έκανε τίποτα για να την προσαρμόσει άμεσα στις ανάγκες, παρότι το ράλι της ακρίβειας έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.
«Υποτίμηση του προβλήματος και ψεύτικη αισιοδοξία είναι οι δύο φράσεις που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα της ακρίβειας, όπως ακριβώς έκανε και με την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικοί ισχυρισμοί της ΝΔ ότι η ακρίβεια θα ήταν «ένα παροδικό φαινόμενο».
Υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι τα όποια μέτρα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων, σημείωσε: «Το κρίσιμο είναι η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, διότι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας».
Ειδικά για την ακρίβεια στα προϊόντα, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010, καθώς η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης, τη διετία 2020-2021, τις χρονιές πανδημίας, δηλαδή, προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αυξηθεί ο κατώτατος στα 800 ευρώ εδώ και τώρα, όχι τον Μάιο και να μειωθούν άμεσα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα».
Ιδιαιτέρως, δε, προβάλλει την ανάγκη να γίνει ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, «ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Με βάση τη διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις», ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε (και) σήμερα το αίτημα του κόμματός του για εκλογές και πολιτική αλλαγή.
ΚΙΝΑΛ: Μείωση ΦΠΑ - αύξηση κατώτατου
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, δεν κάνει αυτά που πρέπει. Οι πολίτες πληρώνουν πάρα πολλούς έμμεσους φόρους και υπάρχει πρόβλημα τόσο στην τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ όσο και στον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Με αυτή τη διαπίστωση παρενέβη στο θέμα ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος.
Και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένες σε ό,τι αφορά την ακρίβεια:
Πρώτον, χρειάζεται άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης & τα καύσιμα. Ενδεικτικά, οι τιμές στο λάδι, στις πατάτες, στα κρέατα έχουν ανέβει πάνω από 20%.
Δεύτερον, πρέπει να γίνει γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως σοσιαλδημοκράτες εμείς θα θέλαμε να συμβεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά έστω κι έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να το πράξει, γιατί πέφτουν οι μισθοί, μεγαλώνει η φτώχεια κι έχουμε τεράστιο ζήτημα στην ανεργία των νέων. Δημιουργείται ένα στρώμα ‘νεόπτωχων’, ακόμη και μέσα στην εργασία.
Τρίτον, μιας και υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις για τον Τουρισμό, θα πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%, όπως έχουμε προτείνει και με ειδική τροπολογία».