Πανδημία: Το αποτύπωμα της λειτουργίας των σχολείων αναμένει η κυβέρνηση

Το επιδημιολογικό φορτίο θα κρίνει την τύχη του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους. Τα πολλά tests και το προστατευμένο σχολικό περιβάλλον. Προβληματίζει η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα.

Πανδημία: Το αποτύπωμα της λειτουργίας των σχολείων αναμένει η κυβέρνηση

Τις υγειονομικές συνέπειες του προ μιας εβδομάδας ανοίγματος των σχολείων περιμένουν να δουν στην κυβέρνηση κατά τις επόμενες μέρες.

Άμεσα θα αρχίσει να αποτυπώνεται εμπράκτως το επιδημιολογικό φορτίο υπό τα νέα δεδομένα και μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο για προσαρμογές και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων, εφόσον χρειαστεί. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το 50% συν 1 των «θετικών» μαθητών που απαιτούνται για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την εβδομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου (μία μέρα πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία), τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών έφτασαν τις 43.386, αποτελώντας το 18% του συνόλου των μολύνσεων.

Ως απάντηση στην ταχεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι διαθέτει τα πολλά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρία self-tests από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, ενώ από σήμερα θα πραγματοποιούνται δύο tests σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Όπως λένε στην κυβέρνηση, το σχολικό περιβάλλον είναι πολύ πιο προστατευμένο από τα υπόλοιπα σημεία των κοινωνικών συναναστροφών των παιδιών, καθώς τα χιλιάδες -ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους- κρούσματα που εντοπίστηκαν με τα self-tests κατά την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των σχολείων, υπό άλλες συνθήκες θα κυκλοφορούσαν ανενόχλητα στην κοινωνία, με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί.

«Τα σχολεία λειτούργησαν, βάσει ενός άρτιου σχεδίου, με απόλυτη ασφάλεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία, ιδίως οι νέες γενιές, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας, γιατί ξέρουν ότι είναι προς όφελός τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Με αυτή την εμπειρία και με ανανεωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως είπε, «ανοίξαμε τα σχολεία και μετά τις εορτές. Με τα δωρεάν τεστ που δόθηκαν, εξετάσθηκαν 1,6 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί και εντοπίστηκαν 25.000 κρούσματα, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν βρεθεί, με συνέπεια να υπήρχε κίνδυνος 10πλάσιας διασποράς στην κοινότητα».

Ενεργά κρούσματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης (στον ΣΚΑΪ) εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα στα σχολεία, ενώ έκανε παράλληλα έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ.

Ειδικά όσον αφορά το πρόβλημα που προκύπτει με τους νοσούντες εκπαιδευτικούς, ίσως και σήμερα αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία οι περίπου 4.000 αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά, σε μια προσπάθεια να μη διαταραχθεί περισσότερο η λειτουργία των σχολείων.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότεροι από τους νοσούντες -εκπαιδευτικούς και μαθητές- αντιμετωπίζουν τη πρόβλημα -με τις παρούσες ενδείξεις- σε ελαφρά μορφή, μολονότι  μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον παραμένει και η Δέλτα, περίπου στο 15% των κρουσμάτων. Ποσοστό στο οποίο οφείλεται εν πολλοίς η παρατεταμένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και στους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες (μόνο το τελευταίο 24ωρο, 680 διασωληνωμένοι και 563 νέοι ασθενείς στα νοσοκομεία).

Υπό το πρίσμα αυτό, θα μελετηθούν και αυτή την εβδομάδα όλα τα δεδομένα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης ή μη των περιοριστικών μέτρων που έχει αποφασιστεί να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Κυριακή. Δεν αποκλείεται αυτά να παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα, την τελευταία του Ιανουαρίου, προκειμένου να ξεπεραστούν χωρίς επιπλέον απρόοπτα οι δύσκολες αυτές μέρες, πριν από την αποκλιμάκωση της πίεσης.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v