Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τη διαδοχή της μετάλλαξης Δέλτα από την Όμικρον. Η ενίσχυση του testing και το επιχείρημα για το «προστατευμένο σχολικό περιβάλλον». Νέα σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων

Η ανατροπή τελικά δεν έγινε, παρά τις ενστάσεις κάποιων επιστημόνων και η εξαρχής βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία μετά τις γιορτές έλαβε και επισήμως το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων που χθες ξεπέρασαν τις 50.000 (!) δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την όλη διαδικασία, με τους αρμόδιους πάντως να ξεκαθαρίζουν πως καθημερινά η επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογείται και εφόσον χρειαστεί, θα αναμορφώνεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο για τη «μεγάλη εικόνα» της πορείας της πανδημίας, δεδομένων των μέχρι στιγμής στοιχείων που εμφανίζουν ηπιότερη τη νόσηση της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Η τελευταία δείχνει να βρίσκεται στα τελειώματά της και σε αυτήν αποδίδεται το γεγονός ότι οι «σκληροί δείκτες» -κυρίως οι διασωληνωμένοι- είναι σταθερά υψηλοί και εν προκειμένω άνω των 600. Πεποίθηση των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι ότι τις επόμενες μέρες, η Όμικρον θα έχει κυριαρχήσει απόλυτα και παρά τις δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι μικρότερη.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά, με αναπροσαρμοσμένο το πρωτόκολλο σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεστ και με το αιτιολογικό ότι σε μια περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αλλά χωρίς lockdown, οι μαθητές θα είναι πιο ασφαλείς μέσα στο σχολικό περιβάλλον με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρά έξω από αυτό.

Ανασκόπηση δεδομένων

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, έγινε ανασκόπηση των δεδομένων από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο. Υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας των self-tests στα σχολεία, καθώς -όπως είπε- το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από αυτά και επισήμανε ότι στην Ελλάδα ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην έχει παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του ιού στα σχολεία.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνουν πως η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων δεν υποκαθίσταται και υπογραμμίζουν την ανάγκη παρουσίας των παιδιών στον φυσικό τους χώρο, για την ψυχική τους ισορροπία και την πιο αποτελεσματική μάθηση.

Πλέον, τονίζουν, με την περαιτέρω ενίσχυση του testing θα καταγράφεται η πλήρης υγειονομική εικόνα των σχολικών τάξεων επί καθημερινής βάσης. Αυτό φέρεται να ήταν κι ένα από τα κριτήρια που οδήγησε την Επιτροπή των Ειδικών να εισηγηθεί και την κυβέρνηση να αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει νέας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να αποτιμηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση. Προς το παρόν, νέα μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί, αν και δεν αποκλείονται, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, για την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη μη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, είπε ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που προσφέρει στους πολίτες της τόσο εκτεταμένες υπηρεσίες στον διαγνωστικό έλεγχο του πληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v