Σχεδιασμοί για άνοιγμα σχολείων με 3 self-tests

Πού καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. Οι κρίσιμες συσκέψεις για τα σχολεία, οι εισηγήσεις και η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προετοιμασία του δημόσιου τομέα για τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Σχεδιασμοί για άνοιγμα σχολείων με 3 self-tests

Δύο ακόμα δύσκολες εξισώσεις, που απασχολούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά,  έχει να επιλύσει άμεσα, πιθανότατα εντός της ημέρας, η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά το άνοιγμα και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και το δεύτερο το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ (PCR), αλλά και ευρύτερα τη διαχείριση του θέματος των ελέγχων του πληθυσμού.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες συγκάλεσε συσκέψεις με τη συμμετοχή των δύο «εμπλεκόμενων» υπουργών, Υγείας Θάνου Πλεύρη και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να βρεθεί η «πιο χρήσιμη και ωφέλιμη» λύση.

Σήμερα στις 2 μ.μ. συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να αποτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να οριστικοποιήσει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, αμέσως μετά οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις, επισπεύδοντας την αρχική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές διαρροές αλλά και επίσημες τοποθετήσεις, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, παρά τις ενστάσεις ορισμένων επιστημόνων, αλλά με πιο αυστηρό πρωτόκολλο. Η οριστική απόφαση, πάντως, αναμένεται να ληφθεί με βάση τους τελευταίους επιδημιολογικούς σκληρούς δείκτες, σε σχέση με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. 

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ενίσχυση του ελέγχου των μαθητών, με αύξηση των self-tests από δύο (που είναι σήμερα) σε τρία την εβδομάδα (ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα κάνουν και τα εμβολιασμένα παιδιά), ενώ πιο δύσκολα υλοποιήσιμη είναι η πρόταση για τη διενέργεια ενός rapid test απ’ όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Παράλληλα, αναμένεται τα σχολικά τμήματα να κλείνουν πιο εύκολα σε σχέση με πριν στην περίπτωση κρουσμάτων, αφού ο σχετικός αριθμός των 50% + 1 «θετικών» μαθητών εκτιμάται ότι θα μειωθεί, ίσως στο 40% + 1 ή και ακόμα χαμηλότερα, στο 30% + 1. Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, όλα τα παιδιά πιθανώς να ελέγχονται με rapid test, ενώ η περίοδος της καραντίνας ίσως μειωθεί.

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και γι’ αυτό οι αποφάσεις προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τις συχνές τροποποιήσεις του σχεδιασμού και τη μη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης μέχρι και την ύστατη ώρα.  

Επιβολή πλαφόν

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και μία ακόμα σημαντική σύσκεψη, μεταξύ των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης Θάνου Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη, για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των PCR τεστ. Σήμερα  αυτή είναι στα 60 ευρώ (μαζί με τις προσφερόμενες υπηρεσίες) και εκτιμάται ότι θα πέσει στα 50 (το πιθανότερο) ή στα 40 ευρώ. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος στη συνέχεια συζήτησε με τους εκπροσώπους των γιατρών, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η  Ελλάδα «βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρώπης σε τεστ» και στην 4η θέση της Ε.Ε. με τα περισσότερα rapid και PCR τεστ, ενώ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική κερδοσκοπία, ανεφάρμοστες κορώνες και ύβρεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, ο δημόσιος τομέας προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και εν προκειμένω για να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας εφόσον χρειαστεί. Με σκοπό να έχει στη διάθεσή του μια πλήρη εικόνα του δημόσιου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, το υπουργείο Εσωτερικών, με έγγραφό του προς όλα τα υπουργεία, ζητά την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού».

Το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών αλλά και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v