Τι κρατάει η Κυβέρνηση από τη μάχη του Προϋπολογισμού

Το κλίμα πόλωσης και η άτυπη προεκλογική περίοδος που εγκαινιάστηκε στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Υποβαθμίζει το θέμα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα και μιλά για «λάθος διατύπωση».

Τι κρατάει η Κυβέρνηση από τη μάχη του Προϋπολογισμού

«Είναι σαφές πλέον ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε, ανεξαρτήτως του μάκρους της». Ήταν το σχόλιο έμπειρου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αργά το απόγευμα για τη χθεσινή μετωπική σύγκρουση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, η οποία κατέληξε με την υπερψήφιση από τη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2022.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση από την εξέλιξη της χθεσινής «μονομαχίας», κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε για πρώτη φορά παραίτηση της Κυβέρνησης και εκλογές. Κίνηση που δεν αιφνιδίασε το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση από την αρχή της ομιλίας του: «Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα», σημείωσε, ωστόσο επικαλούμενος την ευθύνη του να μην διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

Δεδομένο πάντως θεωρούν στην Κυβέρνηση το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να κυριαρχήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα και μέχρι τις κάλπες, στο οποίο -όπως λένε- «εμείς θα αποφεύγουμε να συμμετέχουμε, συνεχίζοντας να κάνουμε αυτό για το οποίο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός».

Ερμηνεύουν εξάλλου τη στάση αυτή του κ. Τσίπρα ως μια «σπασμωδική» ενέργεια, πιεσμένος από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τα ανοδικά δημοσκοπικά νούμερα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί σε «αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία που σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα. Και στους βουλευτές σας. Γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές».

Ο πρωθυπουργός, όπως έδειξε και στη χθεσινή συνεδρίαση, θα συνεχίσει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, τις συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, της «ανεύθυνης» και της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, ενώ ενδιαφέρον είχε και το ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έξω από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του και ανανεώνοντας το ραντεβού τους μετά τις γιορτές.

«Λάθος διατύπωση»

Όσον αφορά το θέμα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, η Κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα που έχει προκύψει, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει εκ νέου ότι δεν πήρε τέτοια μελέτη στα χέρια του, αναγνωρίζοντας πάντως τη «λάθος διατύπωση» που χρησιμοποίησε σε προηγούμενη ομιλία του (πως δεν έχει στοιχεία ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ προκαλεί μεγαλύτερη θνησιμότητα). Παράλληλα, μίλησε για «δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες», σημειώνοντας ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ». Είναι σαφές πως το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει την άμεση αλλαγή της ατζέντας.

Ως μια καλή ευκαιρία για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα τρία νέα μέτρα στήριξης μετά την έκρηξη του κόστους της ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί και επιπρόσθετη στήριξη τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, έδωσε έμφαση στους 57 μειωμένους φόρους και διεμήνυσε ότι το μέρισμα ανάπτυξης «θα ωφελεί όλους τους Έλληνες». Όσον αφορά την τροχιά της χώρας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την στρατηγική της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, «είναι διπλή, ανάπτυξη από τη μία, κοινωνική φροντίδα από την άλλη».

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσει να προχωρήσει με ένα κράμα κοινωνικών πολιτικών, πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα και τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα αφορούν οριζόντιες πολιτικές για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο δράσης, το οποίο διατρέχει όλα τα Υπουργεία και αφορά διάφορους τομείς, όπως τη νεολαία, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την ισότητα των φύλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v