Με βασικό ζητούμενο τη διασφάλιση φθηνότερου φυσικού αερίου για τη χώρα μας από τη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Σε μια συγκυρία εξαιρετικά ρευστή, δεδομένων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας και φυσικά της πανδημίας, οι δύο ηγέτες, στο πρώτο τους τετ α τετ μετά την εκλογή Μητσοτάκη το 2019, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Έμφαση αναμένεται να δοθεί, πέραν της ενέργειας, και στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας, ενώ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η Ελλάδα διεκδικεί ένα ευνοϊκότερο καθεστώς τιμολόγησης του αερίου από τους Ρώσους, πιθανόν σήμερα να υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις, με τη σχετική προεργασία να έχει ήδη γίνει από τις προηγούμενες μέρες. Χθες, στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην Αγία Πετρούπολη. Σε σχετική της ανακοίνωση η Gazprom αναφέρει πως στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι εξήγαγε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο ενδεκάμηνο του 2021, ποσό-ρεκόρ για περίοδο έντεκα μηνών.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου. «Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος και ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη χώρα μας. Εκείνο που θέλουμε, είναι, πρώτον, να συνεχιστεί αυτή η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου και, δεύτερον, η προμήθειά του σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (στον ΣΚΑΪ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα, ως επικεφαλής ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και σειρά Συμφωνιών «για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας».
Τουρκία και Λιβύη
Στο τραπέζι της συνάντησης των Κ. Μητσοτάκη και Βλ. Πούτιν θα βρεθούν επίσης οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία και η Λιβύη. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όσο για την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής. «Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί».