Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Γιατί άλλαξε η τακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή. Πώς ελήφθη η χθεσινή απόφαση. Ο ρόλος της μετάλλαξης Όμικρον και η αγωνία να αποδώσει το μέτρο. «Απόλυτα συνταγματικό» το χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβέρνηση: Γιατί άλλαξε η τακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Πριν καν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες -για την ακρίβεια, δώδεκα ημέρες- από την ανακοίνωση του προηγούμενου πακέτου μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε αιφνιδιάζοντας. Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, που γνώριζαν μόνο ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του και οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά την αξιολόγηση και των τελευταίων υγειονομικών δεδομένων, ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους παραβάτες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που τα ανακοινωμένα μέτρα αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, αφού από την προηγούμενη Δευτέρα το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Ωστόσο η χθεσινή παρέμβαση ήταν πολύ πιο ηχηρή, καθώς, πέραν την υποχρεωτικότητας (την οποία μέχρι τώρα απέρριπτε), αγγίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που δεν θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του γενικού εμβολιασμού, με στόχο την ανάσχεση του επικίνδυνου νέου κύματος της πανδημίας.

Το βλέμμα πλέον του Μεγάρου Μαξίμου είναι στο κατά πόσο αυτό το μέτρο θα αποδώσει, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του είναι μεγάλος (μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα πρέπει να έχει κλειστεί ραντεβού για την πρώτη δόση) και η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, επείγουσα.

Στην επίσπευση της συγκεκριμένης εξέλιξης, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, συνέβαλε η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που θορύβησε κυβέρνηση και επιστήμονες και αργά ή γρήγορα, είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως λένε, είχαν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα ενθάρρυνσης, πειθούς και διευκόλυνσης για τον εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω. Επαναλαμβάνουν δε το επιχείρημα πως η πανδημία είναι μια δυναμική, συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση, που απαιτεί συνεχείς προσαρμογές, εξού και οι τακτικές ανακοινώσεις για νέες παρεμβάσεις.

Για το θέμα θα τοποθετηθεί εκ νέου ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή.

Θέμα αντισυνταγματικότητας

Παράλληλα, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου. Ήδη νωρίτερα είχε συζητηθεί αυτό μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και κορυφαίων συνταγματολόγων, οι οποίοι φέρεται να συμφώνησαν πως, από τη στιγμή που με το μέτρο αυτό θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν θίγεται η ελευθερία των ανθρώπων.

Αυτό που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχε περιθώριο να μη ληφθεί η σκληρή αυτή απόφαση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, λένε, για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να συνδέεται και με ορισμένες κυρώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «η κύρωση δεν έχει να κάνει με μια αντίστοιχη στέρηση, ούτε ζητάς σε κανένα να δώσει εξετάσεις ούτε του ζητάς να υποβληθεί σε καμιά δοκιμασία. Εμβόλιο δωρεάν δίνεις σε όλους. Ούτε διχάζεις ούτε ψάχνουμε αντιπαλότητες», σημείωσε.

«Η απόφαση  σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Δεν είναι ποινή. Είναι ένα αντίτιμο υγείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και επικαλούμενος το στατιστικό στοιχείο ότι το Νοέμβριο από τις 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Όπως σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι το μέτρο άρχισε να αποδίδει, καθώς χθες, μετά τη σχετική ανακοίνωση, υπήρξε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- σχεδόν τριπλασιασμός των πολιτών των ηλικιών αυτών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v