Στάση αναμονής από Κυβέρνηση με το βλέμμα σε ΕΣΥ και κρούσματα

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Οι… σημειακές βελτιώσεις και το άτυπο «σιωπητήριο» στους υπουργούς. Κατηγορηματικά «όχι» σε lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Στάση αναμονής από Κυβέρνηση με το βλέμμα σε ΕΣΥ και κρούσματα

Με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στο σταθερά πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, το κυβερνητικό επιτελείο κρατά στάση αναμονής και προσδοκά στην απόδοση των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα. Η διαπίστωση που υπάρχει, είναι ότι το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί -έστω σε υψηλό επίπεδο-, κάτι που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της τεράστιας πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας και στους θανάτους. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ», αναγνώρισε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Εάν όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζουν, αναπόφευκτες θα πρέπει να θεωρούνται οι «σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται». Προσώρας παρατηρείται ένα άτυπο… σιωπητήριο στους υπουργούς σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και με μόνους στόχους, την τήρηση των παρόντων μέτρων και την αύξηση των εμβολιασμών.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε, αποδίδουν ήδη καρπούς», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα μας θα σημειώσει απότομη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεργάτης του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown, όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ενώ ξορκίζει και το σενάριο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. «Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, καμία κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν το έκανε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η μεγάλη μάχη, λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, γίνεται για να αντέξει το ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια σε όλη τη χώρα. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κ.λπ.», σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, που χαρακτήρισε ως βασική στρατηγική της κυβέρνησης το να παραμείνει η χώρα ανοιχτή.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό των χειρουργείων, με αφορμή την παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, από την Κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως «τυχόν περιορισμός θα εφαρμοστεί μόνο στον βαθμό που είναι απαραίτητος και δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία οποιουδήποτε ασθενή. Τα έκτακτα χειρουργεία θα συνεχίσουν να εκτελούνται και δεν επηρεάζονται. Από την άλλη, σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση σε βαθμό που να καθίστανται απαραίτητες τέτοιες λύσεις, όπως στην Αττική, ο προγραμματισμός των επεμβάσεων συνεχίζεται κανονικά».

Σήμερα, Πέμπτη, εξάλλου, αρχίζει η χορήγηση  μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορωνοϊό.  Θα χορηγούνται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών -τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους. Η χορήγησή τους θα γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v