Με τρεις βασικούς στόχους πήγε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εξέλιξη των σχετικών επιδιώξεων του Πρωθυπουργού. Τόσο στο θέμα της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όσο και στο επενδυτικό προσκλητήριο που απηύθυνε, τα αναγκαία, πρώτα βήματα για τη συνέχεια, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, έγιναν. Ταυτόχρονα εκφράζεται η διαπίστωση ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ του Πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ε.Ε. που μετέβη στο Λονδίνο εν μέσω της παρούσης συγκυρίας.
Στη σκιά των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας, το ταξίδι και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα αποτιμάται θετικά από το επιτελείο του, που ειδικά στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα εκτιμά ότι μπήκαν γερά τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας», φέρεται να τόνισε σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι από την πλευρά του Λονδίνου δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση για το ελληνικό αίτημα.
Η ελληνική στρατηγική, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στη δημιουργία ερεισμάτων στη βρετανική κοινή γνώμη για το δίκαιο και το λογικό του ελληνικού αιτήματος, ώστε το Μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τζόνσον, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, «είναι το πρώτο βήμα σε μια υπόθεση που μόλις αρχίζει και τα βήματα της οποίας θα συνεχιστούν σε ένα εγχείρημα που έχει μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».
Ως σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, η Κυβέρνηση θεωρεί την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Unesco, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο αναγνώρισε για πρώτη φορά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του ζητήματος, καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να εισέλθει σε καλόπιστο διάλογο για το θέμα. Η απόφαση αυτή, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «χτυπά τον πυρήνα του πάγιου βρετανικού επιχειρήματος ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των Μουσείων».
Φιλοεπενδυτικό περιβάλλον
Όσον αφορά τις επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές, αυτός τους περιέγραψε το αφήγημα «μιας Ελλάδας που αλλάζει, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και, παρά την πανδημία, λειτουργεί προς όφελος των πολιτών της, στέκεται ισότιμα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα διαμορφώνει συμμαχίες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Εν ολίγοις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «περιέγραψε το νέο brand και την ήπια ισχύ μιας σύγχρονης, σταθερής και αξιόπιστης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία έχει να προσφέρει πολλά και πέρα από το τουριστικό της προϊόν».
Στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και έδωσε έμφαση στη γεωγραφική θέση της χώρας, το εργατικό δυναμικό της και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.
Κατά τις επαφές με τον Lord Karan Bilimoria, Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, τους επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και τους επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας σε ευρύ φάσμα τομέων (ενέργεια, τουρισμός, real estate, οπτικές ίνες, υγεία, γεωργία, βιομηχανία και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα), παρατηρήθηκε -σύμφωνα με την κυβέρνηση- ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, επικαλούμενος εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο «καθαρής» ενέργειας προς την Ευρώπη.
Μεγάλο μέρος της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών κατέλαβε η συζήτηση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.. Ο πρωθυπουργός -ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, μεταφέροντας στον κ. Τζόνσον το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν συνέπειες στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία.