Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στο «έμφραγμα» του ΕΣΥ αναζητά η κυβέρνηση

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων σε Covid. Η τύχη των προγραμματισμένων χειρουργείων και το στοίχημα της αύξησης των εμβολιασμών.

Λύση στο «έμφραγμα» του ΕΣΥ αναζητά η κυβέρνηση

Κάθε μέρα και χειρότερα! Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η πορεία του νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο και την κυβέρνηση να καλείται να βρει τη λύση στον δύσκολο αυτό γρίφο.

Τα 8.613 νέα κρούσματα, οι 486 διασωληνωμένοι, οι 46 νεκροί και οι 411 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας τρομάζουν, ιδίως όταν έχει προαναγγελθεί ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. «Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύσκολες εβδομάδες», αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη ταλαιπωρημένο και έντονα πιεσμένο σύστημα υγείας, την ίδια ώρα που και το ιικό φορτίο δείχνει ότι τα χειρότερα είναι… μπροστά. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, οι εφημερίες είναι πλέον εφιαλτικές, οι ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, το οξυγόνο δεν επαρκεί (στο νοσοκομείο του Βόλου), ούτε το προσωπικό για την αντιμετώπιση του πλήθους των περιστατικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες που προκύπτουν. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα υγείας, εκεί όπου έχουμε ακόμη ελλείψεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε πως «εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να πράξει έγκαιρα τα δέοντα, με πρώτη κίνηση την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών που βρίσκεται προ των πυλών, εφόσον δεν καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, αυτή τη στιγμή, παρέχονται 150 απλές κλίνες από ιδιώτες στη Θεσσαλία για περιστατικά Covid, ενώ στη Θεσσαλονίκη δίνονται ακόμη 200 κλίνες. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε Covid, καθώς και τη διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργείων (πολλά απ’ αυτά θα αναβληθούν για αργότερα) σε ιδιωτικές δομές, με χρέωση της πολιτείας, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον κλίνες.

Αργοί ρυθμοί

Την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιτείνουν δύο ακόμα παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη στιγμή που είναι ανοιχτή η κοινωνία, τα περιστατικά περίθαλψης στα νοσοκομεία δεν σχετίζονται μόνο με τον κορωνοϊό όπως στο περσινό lockdown, αλλά και με άλλες αιτίες, π.χ. τροχαία ατυχήματα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους πραγματοποιείται η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου και η οποία -αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να γίνει στους πολίτες που ανήκουν στις «ευάλωτες» ομάδες (αυτοί ξεκίνησαν πρώτοι τους εμβολιασμούς τους πρώτους μήνες του έτους). Εκ των πραγμάτων, τα αντισώματα αυτών είναι μειωμένα, με συνέπεια να εκτίθενται απέναντι στον ιό χωρίς ολοκληρωμένη προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες.

Η αύξηση των εμβολιασμών είναι το μείζον στοίχημα για την κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση όσο και τα επαναληπτικά για την τρίτη δόση. Σε κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι τα έντονα προβλήματα παρουσιάζονται σε περιοχές με υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών και πρώτος στόχος είναι να πειστούν αυτοί να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς. Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια άνοδος του αριθμού των κλεισμένων ραντεβού για το εμβόλιο, που επέφερε με τη σειρά της μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για την προσπάθεια διαμόρφωσης του τείχους ανοσίας.

Χθες το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας κατά του κορωνοϊού αλλά και για την επίλυση ζητημάτων με πιστοποιητικά εμβολιασμού του εξωτερικού. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ενημέρωσης για την πρόληψη από την πανδημία υπό την εποπτεία της εταιρείας ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με αντικείμενο την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ενημερωτικού ή υπομνηστικού χαρακτήρα για την πρόληψη από τον ιό σε κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει άυλη συνταγογράφηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v