Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύστημα υγείας και ακρίβεια πιέζουν την κυβέρνηση

Οι «μελανές» προβλέψεις στο επιδημιολογικό φορτίο και οι προσδοκίες από το μέτωπο των εμβολιασμών. Τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα - υπηρεσίες και ο φόβος της κερδοσκοπίας.

Σύστημα υγείας και ακρίβεια πιέζουν την κυβέρνηση

Την ασφαλή διέλευση της κοινωνίας ανάμεσα από τις «συμπληγάδες» της πανδημίας και των ανατιμήσεων στην αγορά καλείται να πετύχει η κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις και στα δύο μείζονα προβλήματα δεν είναι ενθαρρυντικές και έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όσο και στην ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών υπάρχει η εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους η πίεση θα είναι έντονη, με αναπόφευκτη τη συζήτηση για πιθανή λήψη επιπλέον μέτρων -εφόσον χρειαστεί- για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Και κατά το τελευταίο 24ωρο, οι αριθμοί για την πανδημία ήταν άκρως ανησυχητικοί (6.393 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι, 459 διασωληνωμένοι, 2,24% θετικότητα, 344 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία), όπως ανησυχία εξέπεμψαν και μια σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων:

  • «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
  • Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι ακόμα και με τα νέα μέτρα, στα μέσα του μήνα, οι διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, ενώ οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 125.
  • Αλλά και ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης εκτίμησε πως «την επόμενη εβδομάδα μπορεί να φτάσουμε ημερησίως και τα 9.000 κρούσματα», προσθέτοντας ότι «το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown παραμένει στο τραπέζι».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή χθες, Σάββατο, προσδοκούν ότι αυτά θα αποδώσουν, αλλά και ότι θα αυξήσουν το ποσοστό γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Κάτι που ίσως να επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία, που δείχνουν μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των πολιτών για να εμβολιαστούν μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Από τις 7.000 ανά ημέρα που ήταν κατά μέσο όρο για μεγάλο διάστημα οι προγραμματιζόμενοι εμβολιασμοί για πρώτη δόση, άγγιξαν στις 2 Νοεμβρίου τις 19.000, ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ανέβηκαν πάνω από τις 25.000. Χθες εμβολιάστηκαν 34.312 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 14.290 αφορούν την πρώτη δόση. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως θα φτάσουμε -έστω και δύσκολα- στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας.

«Υπήρξαν περιορισμοί για όλους όταν υπήρχε το εμβόλιο, τώρα δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους», λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και ενδεχόμενα νέα μέτρα, εφόσον αυτά χρειαστούν κάποια στιγμή, όπως διαμηνύουν, δεν θα αφορούν τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας, σημειώνουν ότι ειδικά για τις περιοχές που είναι σε αυξημένη πίεση, όπως στη βόρεια Ελλάδα, όλα τα σενάρια εξετάζονται και θα γίνει ό,τι χρειαστεί, με μια από τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι να είναι η επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, παρόλο που ο πρωθυπουργός -στη συνέντευξή του στο Mega- εμφανίστηκε κατά της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους πλην των υγειονομικών και των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές, και αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί για το άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Είναι κάτι που είναι ανοιχτό», αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε «κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων». Αυτό που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, ιδίως σε σχέση με το κενό που θα αφήσουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν θα ανταποκριθούν και θα βγουν σε αναστολή εργασίας.

Στην Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων συζητείται εξάλλου και η δωρεάν χορήγηση και τρίτου self test (από δύο που είναι σήμερα την εβδομάδα) στα παιδιά, αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Παγκόσμια κρίση

Προβληματισμός υπάρχει στην Κυβέρνηση και για την ακρίβεια, δεδομένου ότι ακόμα οι μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα ίσως να μην έχουν φανεί στα ράφια των καταστημάτων. Συνεργάτης του πρωθυπουργού κάνει λόγο για την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση από τη δεκαετία του 70 (καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε πιο γρήγορα από ό,τι η προσφορά μπορούσε να εξυπηρετήσει) που αφορά κυρίως την ενέργεια, ευελπιστεί -βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών- ότι θα είναι μια «πρόσκαιρη κακή συγκυρία» και υπογραμμίζει την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ότι «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που η ακρίβεια είναι πιο έντονη: στις τιμές της ενέργειας», υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποσό, που τα κυβερνητικά στελέχη δέχονται ότι πιθανότατα θα χρειαστεί αυξηθεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές εντός του 2022, με αρχή την πρώτη του χρόνου κατά 2%.

Φόβος υπάρχει και για περιπτώσεις κερδοσκοπίας, με αφορμή το γενικό πρόβλημα, γι’ αυτό και η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εντατικοποίηση των ελέγχων και ποινές στους παραβάτες.

Η όλη εξίσωση πάντως δείχνει εξαιρετικά πολύπλοκη και η επίλυσή της ή όχι θα κρίνει πολλά και σε πολιτικό επίπεδο για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v