Επιμένει στην ίδια γραμμή για την πανδημία η κυβέρνηση

Το ολοένα και πιο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν αλλάζει τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Οι δραματικοί τόνοι της Μίνας Γκάγκα και η διάψευση των φημών περί νέων αυστηρών γενικευμένων περιοριστικών μέτρων. Τα δύο θετικά μηνύματα.

Επιμένει στην ίδια γραμμή για την πανδημία η κυβέρνηση

Χωρίς νέες αλλαγές στη στρατηγική της πορεύεται η κυβέρνηση, παρά τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα.

Πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα πρόσφατα ανακοινωμένα μέτρα, με κοινή συνισταμένη τους την περαιτέρω πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες και τα οποία θα ισχύσουν από το Σάββατο, θα συμβάλουν -έστω με αργούς ρυθμούς- στη σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης. Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, αλλά στη συνέχεια, αν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αυτή τη στιγμή πάντως η εικόνα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι. Το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 6.808 κρούσματα στην επικράτεια, με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική, σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 441, ενώ εντός μόλις μίας εβδομάδας η θετικότητα εκτοξεύτηκε κατά 51%.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλη» τη διασπορά της νόσου, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι, εκτός κυρίων Μονάδων αλλά σε Μονάδες Χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες», σημείωσε πως «κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο» και κάλεσε όλους «να κάνουμε μια προσπάθεια να φροντίσουμε να μειωθεί αυτό το κύμα».

Υπό το πρίσμα αυτό, εντείνονται τα τελευταία 24ωρα οι φήμες περί νέων αυστηρών, γενικευμένων περιοριστικών μέτρων, με την κυβέρνηση ωστόσο να τις διαψεύδει κατηγορηματικά. Όπως αναφέρει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ξαναμπούν, η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν, δεδομένης της ύπαρξης του εμβολίου. «Και όποιο νέο μέτρο τυχόν χρειαστεί να παρθεί στο μέλλον, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην προστασία των ανεμβολίαστων», δήλωσε χθες, σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Δύο μηνύματα

Στην κυβέρνηση διαβάζουν και δύο θετικά μηνύματα μέσα στο γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Το πρώτο είναι ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση των νέων ραντεβού που κλείνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Συγκεκριμένα, από τις περίπου 7.000 ραντεβού ανά ημέρα, τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς, ενώ η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα.

Το δεύτερο θετικό μήνυμα είναι ότι δεν παρατηρείται σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού, κάτι στο οποίο -όπως εξηγούν στο Μέγαρο Μαξίμου- έχουν συμβάλει «η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας μαζί με ένα εξαντλητικό testing στην εκπαίδευση».

Από την άλλη, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις ανεμβολίαστους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με ηλικία άνω των 70, εισάγεται στο νοσοκομείο, όταν προσβάλλεται από τη νόσο. Αν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φτάνει στο 50% και από αυτούς τουλάχιστον 1 στους 7 θα καταλήξει. Εν κατακλείδι, μόνη λύση δείχνει ο εμβολιασμός, ο οποίος μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Έτσι, αντί να καταλήξουν 50 στους 100, στο νοσοκομείο θα καταλήξουν μόλις 2, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για να εμβολιαστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v