Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Οι σχέσεις μας είχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε στέρεες βάσεις

«Ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί για εξεύρεση λύσεων. Είχαμε το θέμα του ευρώ, έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Ελλάδα πολλές φορές αισθάνθηκε μόνη», είπε η ΠτΔ.

Μέρκελ: Οι σχέσεις μας είχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε στέρεες βάσεις

«Χαίρομαι που σας γνωρίζω και που είστε γυναίκα σε αυτή τη θέση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, που είχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις. Ο διάλογος πάντα υπήρξε το "κλειδί" για εξεύρεση λύσεων. Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές, είχαμε το θέμα του ευρώ, έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά το μεγαλύτερο ήταν το μεταναστευτικό, όπου εκεί υπήρξε συνεργασία.

Αναφερθήκατε στην πανδημία, πρόκληση διαφορετικού τύπου. Ειδικά σε χώρες σαν την Ελάδα, που πέρασαν δυσκολίες. Δημιουργήσαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης και αυτό ήταν πολύ καλό. Μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα το γεγονός ότι ανήκουμε μαζί. Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αίσθηση για το μέλλον. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας (σχετικά με την επόμενη μέρα αποχώρησης από την καγκελαρία), θα παραμείνω ένα πολτικό άτομο».

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα αισθάνθηκε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνη

«Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, και η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε, πολλές φορές, δικαιολογημένα μόνοι», τόνισε νωρίτερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Προβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στις σχέσεις με την Τουρκία. Ο διάλογος βέβαια προϋποθέτει διάθεση και από την άλλη πλευρά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ευχαρίστησε την κα Μέρκελ για την προσπάθεια που κατέβαλλε να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή συνοχή. 

«Να σας ευχηθώ να είστε δημιουργική και δραστήρια μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία και βέβαια να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης».

Η δήλωση Σακελλαροπούλου

«Με χαρά σάς υποδέχομαι. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις και κρίσεις, αλλά σας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχετε προσωπικά στην επίλυση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Όμως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν διμερείς βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης, κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας και στα ελληνοτουρκικά».

Η δήλωση Μέρκελ

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε, για την υποδοχή.

Και όπως είπα, όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το "κλειδί" για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό, που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v