Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας μέσω Ριάντ

Διεκδικεί για τη χώρα μας τον σύνδεσμο του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη. Νέο προσκλητήριο προς τους Άραβες επενδυτές. Βαρύ το κλίμα από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας μέσω Ριάντ

Βαριά η ατμόσφαιρα χθες και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ριάντ. Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε όλους και πάγωσε τις προγραμματισμένες κυβερνητικές δραστηριότητες. Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου αναβλήθηκε, όπως επίσης και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Σε εξέλιξη πλέον μόνο οι διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, σήμερα στη Σαουδική Αραβία (θα γυρίσει εκτάκτως απόψε αντί για αύριο), ενώ την Πέμπτη θα υποδεχθεί κανονικά την Άγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο της ταξίδι στην Αθήνα ως καγκελαρίου της Γερμανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σήμερα, θα έχει τετ α τετ με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Abdulaziz Al Saud και ακολούθως θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού forum «Future Investment Initiative», απευθύνοντας νέο προσκλητήριο προς τους Άραβες επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δεδομένου δε ότι η Ελλάδα ενισχύει την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την παρουσία στη χώρα μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους του ελληνικού Πενταγώνου, οι προσδοκίες για συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών και σε άλλα μέτωπα είναι μεγάλες.

Στόχος της χώρας μας είναι να καταστεί η γέφυρα που θα συνδέσει τον αραβικό κόσμο με την Ευρώπη, εδραιώνοντας παράλληλα τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για μία ακόμα συμμαχία που συνάπτεται με χώρα της ευρύτερης περιοχής μετά την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ηλεκτρικό καλώδιο

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση, εξοχότατε, στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόλις προσφάτως καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο, για να ξεκινήσει η κατασκευή ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει πολύ φτηνή, παραγόμενη από τον ήλιο ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, υπογράμμισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να διασφαλίσει το τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028, ενώ επανέλαβε την έμφαση που δίνει στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο πρωθυπουργός τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί και τη Μεγάλη Βρετανία, με την οποία χθες η χώρα μας, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, υπέγραψε συμφωνία πολυεπίπεδης συνεργασίας. Επιδίωξή μας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή τη Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v