Μετά τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το ενδιαφέρον του για τη σύναψη συμμαχιών στον αραβικό κόσμο. Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι διπλός: θα επιδιώξει από τη μία την προσέλκυση επενδύσεων από τη χώρα με έμφαση στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της άμυνας και αφετέρου, την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσεως της Ελλάδας μέσα από την περιφερειακή συνεργασία με μία ακόμα χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στους συμμετέχοντες ηγέτες ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Abdulaziz Al Saud και ακολούθως θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού forum «Future Investment Initiative».
Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως τα συμφέροντα της χώρας μας συγκλίνουν με αυτά της Σαουδικής Αραβίας και βρίσκονται απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει στη Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot για την άμυνα των εκεί ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το Ριάντ μετά από 29 χρόνια (ο προηγούμενος ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991). Επίσης, στις 20 του περασμένου Μαΐου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Badr bin Farhan Al-Saud, ενώ πριν από ένα μήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Επενδύσεων της χώρας Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Άμυνα και εξωτερική πολιτική
Στο μεταξύ, σήμερα, με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λονδίνο, θα υπογραφεί διμερής συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, η οποία θα καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. «Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων», τόνισε (στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής) ο κ. Δένδιας, προαναγγέλλοντας «και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».
Η κυβέρνηση, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, από την αρχή της θητείας της ανελλιπώς «εφαρμόζει μια ενεργητική και πολυεπίπεδη διπλωματία, η οποία αποδίδει, με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και της θέσης της χώρας μας στο διεθνές πεδίο, αποτελώντας πλέον ρυθμιστικό παράγοντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Υπό το πρίσμα αυτό, υπό στενή παρακολούθηση εξακολουθούν από τη χώρα μας οι κινήσεις της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της. «Έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Θεωρούμε ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει, είναι ατελέσφορος. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της. Εργαζόμαστε συνετά και με συνέπεια και σύντομα θα εκδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες μας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.