Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις προκλήσεις της Αγκυρας θέτει στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη σημερινή, δεύτερη μέρα, της Συνόδου Κορυφής. Η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, το Κυπριακό και η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η πρόταση Μητσοτάκη για το ενεργειακό.

Τις προκλήσεις της Αγκυρας θέτει στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης

Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, αφενός, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου, στο θέμα του μεταναστευτικού αναμένεται να υπογραμμίσει στη σημερινή, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέχεια της χθεσινής του τοποθέτησης για τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού, ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται κατ’ επανάληψη στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ θα υπογραμμίσει και τις παράλογες αιτιάσεις της στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, εκ μέρους της Ε.Ε., από τη στιγμή που μια τρίτη χώρα, εν προκειμένω η Τουρκία, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, με προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, θα εκφράσει τη διαπίστωση ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τη σχετική συμφωνία με την Ε.Ε., θα παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, ενώ θα ζητήσει και πάλι την αλλαγή του συμφώνου του Δουβλίνου.

Η συζήτηση για την Τουρκία γίνεται σε μια στιγμή που κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν κλιμακώνουν τις προκλήσεις. Χθες μάλιστα η Άγκυρα προανήγγειλε απάντηση και στο πεδίο αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ξένων μαχητών και μισθοφόρων

Την τουρκική συμπεριφορά στηλίτευσε από την Τρίπολη της Λιβύης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο κ. Δένδιας συζήτησε τη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ τέθηκε, όπως έγραψε στο Twitter, «το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη χθεσινή Διάσκεψη της Τρίπολης, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Φράση που «φωτογραφίζει» τα τουρκικά στρατεύματα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συζητήθηκε χθες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του πως χρειάζεται «να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Πρότεινε «τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά, όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο».

Επισήμανε δε τις σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v