Μια νέα δύσκολη εξίσωση έχει να επιλύσει η κυβέρνηση όσον αφορά την εξελισσόμενη πορεία της πανδημίας. Από τη μία, τα κρούσματα ανεβαίνουν και με φόντο το -μικρότερο των προσδοκιών- ποσοστό των εμβολιασμών του πληθυσμού, υπάρχει ο φόβος μιας νέας έξαρσης της υγειονομικής κρίσης.
Από την άλλη, με δεδομένη τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στις όσο το δυνατόν περισσότερες ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών, σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει -για διαφόρους λόγους- να ανταποκριθούν στις συστάσεις των επιστημόνων.
Το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυάσει την οριστική, χωρίς πισωγυρίσματα, επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα με την αποτροπή νέας επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου και ειδικά του εθνικού συστήματος υγείας. Και αυτό, όταν την ίδια ώρα, άλλες χώρες ήδη μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα, με τον χειμώνα να προμηνύεται και πάλι δύσκολος.
Το αναγνώρισαν, άλλωστε, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (στο ΑΠΕ) όσο και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η επανεμφάνιση του οποίου συζητήθηκε έντονα. Πολλοί είναι αυτοί που την ταυτίζουν με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων, μολονότι το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει αυτή την εκδοχή. «Ποτέ δεν απομακρύνθηκε. Βρίσκεται πάντα στις επάλξεις κι όποτε κρίνεται χρήσιμο, παρεμβαίνει δημοσίως», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, παρατηρώντας ότι η χθεσινή του τοποθέτηση αφορούσε αποκλειστικά το θέμα των εμβολιασμών.
Είναι ένα θέμα στο οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση, ώστε να αρχίσει να ξανακτίζεται το «αδρανοποιημένο» το τελευταίο διάστημα τείχος ανοσίας. Ο κ. Τσιόδρας, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τελευταίο χαρτί για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να περάσουν στην απέναντι πλευρά και να αναδιαμορφωθούν τα δεδομένα.
Τέταρτο κύμα
«Χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα, το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του εξέφραζαν, δια των ΜΜΕ, την ανησυχία τους.
«Μέσα στο Νοέμβριο μπορεί να ανέβουμε στις 5.000 και πλέον κρούσματα», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, προτείνοντας χρήση μάσκας «μέσα και έξω». Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος προσδιόρισε το πρόβλημα κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος πρότεινε στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα των παρελάσεων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο δείκτης της θετικότητας ανέβηκε χθες στο 1,6% επί των άνω των 200 χιλιάδων τεστ, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση των μέτρων. Το αντίθετο μάλιστα! Ήδη ανακοινώθηκε η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα στο 90% από το 80% που ήταν, καθώς και η δυνατότητα παρουσίας εμβολιασμένων θεατών στις εξέδρες, σε προπονήσεις ατομικών και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων, σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων φέρονται να είναι η αύξηση της πληρότητας σε ΜΜΜ στο 85% από το 65% που βρίσκεται σήμερα, αλλά και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και στους παιδότοπους.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Υγείας, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί, στη νοσηλεία Covid περιστατικών, καταδεικνύοντας την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, μπροστά στις νέες δύσκολες συνθήκες των επόμενων μηνών.