Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πώς εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα ωφεληθεί η χώρα μας. Ποιες τοποθεσίες μπαίνουν στο νέο χάρτη συνεργασίας των δύο πλευρών. Πενταετής η διάρκεια της «εξαιρετικά σημαντικής» -κατά το Μαξίμου- συμφωνίας.

Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σε μία ακόμα διεθνή αμυντική συμφωνία προχωρά σήμερα η χώρα μας. Μετά τις υπογραφές Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι για την ελληνογαλλική συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον, θα υπογράψει την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ για πέντε επιπλέον χρόνια. 

Το τελικό κείμενο διαμορφώνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τις διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται ακόμα και σήμερα, λίγο πριν τις υπογραφές.

Στόχος, η περαιτέρω ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης απέναντι στην Τουρκία, κάτι που η ελληνική πλευρά προσδοκά να διατυπωθεί και στην πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τασσόμενος υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, με ευρεία γκάμα θεμάτων στην ατζέντα του.  

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας αλλά και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια», τόνισε σε συνέντευξή του (στο Βήμα) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και την επέκταση των υφιστάμενων βάσεων της χώρας στην Ελλάδα, με πρώτη αυτής της Αλεξανδρούπολης, αλλά και άλλων κυρίως νησιωτικών περιοχών, μέσω των οποίων πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες και της Ελλάδας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πεδίο βολής

Ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στη Μαγνησία και στην Αλεξανδρούπολη.

Η συμφωνία πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. Συνεπώς, λέει η ελληνική πλευρά, «οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».

Όσον αφορά στη διάρκεια της συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν κονδύλια από το Κογκρέσο για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική Συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που αποτελεί «ένα ακόμα σπουδαίο βήμα στην ενίσχυση της επιρροής και του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας μας και στην περιοχή και ευρύτερα».

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι την τελευταία διετία υπήρξαν τρεις σημαντικές αλλαγές που έκαναν επιτακτική την αναθεώρηση της μέχρι τώρα συμφωνίας, η οποία είχε συναφθεί πριν από δύο χρόνια. Κατ’ αρχάς, η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Δεύτερον, το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας έχει αλλάξει άρδην, με την Τουρκία να προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση και τρίτον, το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται.

Ο Νίκος Δένδιας χθες είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής πρέσβη της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, με τον ομογενή βουλευτή της Πολιτείας του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνη και με τον βουλευτή των ΗΠΑ Ted Deutch, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v