Τη δική της απάντηση-ρελάνς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία (λίστα Πέτσα) και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να φανεί ως η μόνη αρνητική θέση στο σχετικό ζήτημα, απέναντι σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εμφανίζεται αποφασισμένο να αντεπιτεθεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «προφανώς και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ισχύει το ίδιο και για τον κ. Τσίπρα;». Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο να συμφωνηθεί μεν η έρευνα, ωστόσο να διευρυνθεί η χρονική περίοδος αυτής, πιθανότατα από το 2015, ενσωματώνοντας και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη θέση ενδεχομένως να αποτελέσει χωριστή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό να «ρίξει το γάντι» στα υπόλοιπα κόμματα και δη την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθεί θετικά. Εφόσον υπερψηφιστούν και οι δύο προτάσεις (αν τελικά κατατεθούν και οι δύο και συμφωνήσουν τουλάχιστον 120 βουλευτές), υπάρχει η δυνατότητα, εάν είναι κοντά θεματικά, να συγχωνευθούν σε μία και να συγκροτηθεί η αντίστοιχη εξεταστική επιτροπή. Εν προκειμένω αυτή που θα αφορά την περίοδο από το 2015 μέχρι και σήμερα.
Το στίγμα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, σχολιάζοντας ότι η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής «είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις ημέρες της τετραετίας 2015-2019».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέδωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού «να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκειά του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία». Παρέπεμψε κι αυτός στην περίοδο 2015-2019, όταν «δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».
Βιομηχανία Εξεταστικών
Υπενθυμίζεται ότι μόλις ανέλαβε την εξουσία, στην πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει κριθεί πολιτικά από τον λαό. Ωστόσο, τώρα, εφόσον υλοποιηθεί η σκέψη για πρόταση με διευρυμένο τον χρόνο της έρευνας, το επιχείρημα θα είναι ότι από τη στιγμή που θα συσταθεί η επιτροπή, τότε θα πρέπει να πράξει ολοκληρωμένα το έργο της και όχι αποσπασματικά.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τελευταία τη χθεσινή της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1. «Παρά τη δύσκολη συγκυρία που πέρασε η χώρα στο προηγούμενο διάστημα, η ΝΔ εξασφαλίζει σταθερά μεγαλύτερα ποσοστά εκείνων που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του 2019. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αδυνατεί να προτάξει ουσιαστικά επιχειρήματα και θέσεις, είτε παραμένει στάσιμος σε ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από αυτά που κατέγραψε στις κάλπες είτε αποδυναμώνεται περαιτέρω», σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που εστιάζουν ιδιαίτερα στην υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς και στην αποδοχή της πρόσφατα υπογεγραμμένης αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.