Στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει “υποχρεωτικά” η αξιωματική αντιπολίτευση το αίτημα να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να ελεγχθούν “οι κατ΄επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με χρήματα των ίδιων φορολογουμένων που αποτελούν το αντικείμενο της χειραγώγησης”.
Αυτή την ηχηρή συνέχεια δίνει στο ζήτημα διαπλοκής-διαφθοράς που αναδείχθηκε μετά την παραίτηση του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος κατηγορείται από την Δικαιοσύνη της χώρας του για χρηματισμό μέσων ενημέρωσης και εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Εξέλιξη που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί χθες στις εγχώριες καταγγελίες περί ανάλογων μεθοδεύσεων (με τις “λίστες Πέτσα” στο επίκεντρο) , τονίζοντας χαρακτηριστικά: “στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή”.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εάν ένα κόμμα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, το αίτημα πρέπει να “έλθει” στην Ολομέλεια της Βουλής, να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση και να γίνει ψηφοφορία.
Το καθοριστικό στοιχείο, εν προκειμένω, είναι πως για δύο τέτοια αιτήματα (σ.σ. από την αντιπολίτευση) στο διάστημα ολόκληρης της κονοβουλευτικςη περιόδου (δηλαδή από εκλογές σε εκλογές), η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να συσταθεί ακόμα και αν τα κυβερνητικά “όχι” υπερτερούν των αντιπολιτευτικών “ναι”, υπό τον όρο τα τελευταία να μην είναι λιγότερα από 120.
Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές του 2019 δεν έχει κατατεθεί άλλο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Ως εκ τούτου, όταν συγκληθεί η Ολομέλεια με το θέμα αυτό, θα αναδειχτεί η στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (σ.σ. η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε προσφάτως την εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll για στημένες έρευνες γύρω από τη διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ) και θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα μείνει μόνη της να απορρίπτει καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Ολόκληρο το κείμενο
Ολόκληρο το κείμενο του αιτήματος που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό τον κ.Τσίπρα, έχει ως εξής:
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β΄ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης.
Συγκεκριμένα ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, που πριν λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς.
*Δείτε την επιστολή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".