«Πολύ σημαντικοί οι θετικοί δείκτες στην οικονομία, εξαιρετικό το πρόσωπο της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, όμως τον κόσμο τον νοιάζει πρωτίστως η τσέπη του και η καθημερινότητά του. Και εκεί στρέφεται ακόμα πιο έντονα η προσοχή μας».
Είναι οι φράσεις στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, που προσδιορίζει ως πρώτη προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική το εισόδημα των πολιτών και τη βελτίωση των οικογενειακών προϋπολογισμών, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία με το ράλι αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν και συγκεκριμένα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται μεν παροδικό, αλλά οξύτερο από τις πρώτες εκτιμήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν καν διατεθούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, το εν λόγω ποσό υπερτριπλασιάστηκε στα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή και δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη- να ανέβει κι άλλο, κατόπιν επανεκτίμησης της κατάστασης σε 1-2 μήνες. Αλλώστε τα μέτρα σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Θα είμαστε εκεί για όσο χρόνο διατηρηθούν οι υψηλές τιμές, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μάλιστα, αν και αισιόδοξος «να μην υπάρξει ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής», όπως είπε, «εάν παρ’ ελπίδα χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».
Ήδη πάντως ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες (σ.σ. προχθές) ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο», περιγράφοντας το δύσκολο της εξίσωσης. Εξίσωση, με αρκετές ακόμα άγνωστες παραμέτρους, όπως η πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί και εκεί περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας.
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου φρενάρει το σενάριο για έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, ως χριστουγεννιάτικο μποναμά, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. «Δεν τασσόμαστε υπέρ των πυροτεχνημάτων, αλλά υπέρ της άμεσης επιστροφής στην κανονικότητα, με μόνιμα μέτρα προς όφελος των νοικοκυριών. Προτεραιότητά μας είναι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους να δώσει και άλλες ανάσες στην κοινωνία», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Στόχος μας, η παραγωγή νέου πλούτου για τους έχοντες ανάγκη, μέσω της ανάπτυξης και των επενδύσεων και σε καμία περίπτωση μέσω δανεικών και επιδομάτων».
Κοινωνικό πρόσωπο
Η κοινωνική πολιτική και η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Κυβέρνησης αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο του Πρωθυπουργού, ο οποίος πριν από ένα μήνα, από τη ΔΕΘ, είχε δεσμευτεί πως «όλα τα θετικά στοιχεία τα οποία συνοδεύουν σήμερα την ελληνική οικονομία, θα μεταφραστούν σταδιακά σε χειροπιαστό όφελος για κάθε Έλληνα. Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει η ανάπτυξη για όλους την οποία υπηρετώ με συνέπεια».
Παράλληλα, έχει βάλει στο… παιχνίδι και τον κόσμο της εργασίας. «Έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, ως προς το εισόδημα, ως προς γενικότερες παροχές. Διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, την Παρασκευή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι, πέρα από τις δράσεις που αναπτύσσει σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση, έχει ήδη αναλάβει και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες σχετικά με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Η πρώτη αφορά πρόταση που κατέθεσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που αναπτύχθηκε στις συνεδριάσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δεύτερη έχει να κάνει με δήλωση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών και τέσσερις ομόλογοί του, με την οποία προτείνουν, μεταξύ άλλων: Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ώστε να συντονιστούν τα εθνικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, διερεύνηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να εξομαλυνθούν οι αυξήσεις τιμών και μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής.