Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρατά το Μαξίμου από την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Οι υψηλοί τόνοι, το εκλογικό άρωμα και η «εθνική εξαίρεση». Τα μείζονος σημασίας σημεία και οι απαντήσεις στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Η θετική ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτή Κωνσταντίνας Αδάμου και το πολιτικό της μέλλον.

Τι κρατά το Μαξίμου από την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Με τη φράση «η Ελλάδα από σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή», στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιολογούσε χθες το βράδυ τα νέα δεδομένα, λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Πρόκειται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα, με τους τόνους, ειδικά στις δευτερολογίες, να είναι πολύ υψηλοί και να παραπέμπουν σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

«Όλοι κρίθηκαν ενώπιον του ελληνικού λαού», σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπενθυμίζοντας τη φράση του πρωθυπουργού σχετικά με τη στήριξη της συμφωνίας, περί «καταλόγου πατριωτικού χρέους, από τον οποίο δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή».

Κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, τα τρία κόμματα που καταψήφισαν τη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 «δεν υπολόγισαν το εθνικό συμφέρον, παρά μόνο τα μικροκομματικά οφέλη και εκτέθηκαν με τη στάση τους απέναντι στους πολίτες και στην ιστορία». Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση», βάζοντας το κόμμα πάνω από την πατρίδα.

Μείζονος σημασίας χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση δύο σημεία της συμφωνίας, τα οποία επιχείρησε να αναδείξει ο πρωθυπουργός: Το ένα, ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, κάτι που η χώρα μας διαπραγματευόταν από το 1974. Το δεύτερο, ότι σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη και τη μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το προπολεμικό δίλημμα "ψωμί ή κανόνια" δεν ισχύει, αφού η χώρα μας χρειάζεται και θα έχει και τα δύο», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη συμπόρευση της οικονομικής ισχύος και της αποτρεπτικής στρατηγικής της χώρας μας.

Σημαντικό χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι αποσαφηνίστηκαν τα δύο «γκρίζα» σημεία που αμφισβητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ: το άρθρο 2 της συμφωνίας, που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και το άρθρο 18, το οποίο αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Παγκόσμια κοινότητα

«Προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ. Ο όρος «επικράτεια», ξεκαθαρίζουν στην Κυβέρνηση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας. Γι’ αυτό άλλωστε σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα». 

Σχετικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σαχέλ, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε «αίολες» και ζήτησε να σταματήσουν να διακινούν ψέματα στη Βουλή, τονίζοντας: «Μιλάτε για πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, αν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών». Η Ελλάδα, διευκρίνισε, δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη. Αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο, όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με την ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Τη δική του σημασία είχε το γεγονός ότι μία βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στήριξαν τη συμφωνία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση), ψήφισε υπέρ. Πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25 και πολλά και διάφορα ακούγονται για το πολιτικό της μέλλον. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v