Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς αλλαγές θα τεθεί προς ψήφιση η συμφωνία με τη Γαλλία

«Ψευδοδιλήμματα» οι δύο διορθώσεις που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσεχώς η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ. Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Ντράγκι για την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Χωρίς αλλαγές θα τεθεί προς ψήφιση η συμφωνία με τη Γαλλία

«Η ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία είναι υπογεγραμμένη και την Πέμπτη θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Το κάθε κόμμα, με την επιλογή του, θα αναλάβει τις ευθύνες του. Πιστεύουμε κάποιοι να μην επιμείνουν στις αστείες δικαιολογίες και τις υπεκφυγές τους, προκειμένου να μην ψηφίσουν». Έτσι σχολιάζει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης -και δη της αξιωματικής- για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας που επισημοποιήθηκε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης αν δεν γίνουν δύο διορθώσεις: Στο άρθρο που αφήνει εκτός συμφωνίας το θέμα της ΑΟΖ και σε αυτό που αφορά την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε περιοχές όπου δρουν αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι και ειδικότερα στη ζώνη του Σαχέλ στην βόρεια Αφρική.

«Και τα δύο είναι ψευτοδιλήμματα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Είναι καθαρά αμυντικής φύσεως. Όπου και αν κριθεί από την Ελλάδα και τη Γαλλία ότι γίνεται επίθεση σε μία από τις δύο από εχθρό, θα υπάρξει από κοινού απάντηση, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περιορισμούς». Υπενθυμίζουν δε ότι η Ελλάδα, όπως η κάθε χώρα, ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της, δηλαδή στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ενώ ασκεί πλήρη κυριαρχία στα χωρικά της ύδατα.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς αν η αμοιβαία συνδρομή των δύο χωρών εκτείνεται και σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδες, απάντησε: «Η επικράτεια δεν είναι μόνο το έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές. Ισχύει σε κάθε περίπτωση. Αυτός πρέπει να είναι ο και ο λόγος που όταν έρθει να κυρωθεί στη Βουλή δε θα πρέπει κανένα κόμμα να μην την υποστηρίξει». 

Η Ελλάδα, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι πυλώνας σταθερότητας στη γειτονιά μας και το αποδεικνύουμε εμπράκτως, με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου». Στη ζώνη του Σαχέλ αναφέρθηκε εμμέσως ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με άρθρο του στα «ΝΕΑ»: «Μέσω αυτής της στρατηγικής σχέσης η Ελλάδα αναβαθμίζει την γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η Γαλλία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά ερείσματα. Η χώρα μας αναδεικνύεται συνεπώς ως δυνάμει γέφυρα μεταξύ των περιοχών αυτών και της Ευρώπης», τόνισε.

Προσωπικό επίπεδο

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από την άμεση συνεννόηση και συνεργασία σε προσωπικό επίπεδο του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κρατούσε διαρκώς ενήμερες τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Κομβική, χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση, την τριμερή συμμαχία ασφαλείας (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, το κενό της οποίας ήρθε να καλύψει η ελληνογαλλική συμφωνία. Προκειμένου δε να διατηρηθούν  οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η πενταετής ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινή γραμμή δείχνει να έχει ο κ. Μητσοτάκης και με τον Ιταλό ομόλογο του, Μάριο Ντράγκι, με προτεραιότητά τους στην ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς όρους που αυτό επιβάλλει.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τα επόμενα 24ωρα την προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς του προφίλ. Σήμερα, θα μεταβεί στη Βαλένθια, όπου το μεσημέρι θα μιλήσει στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Σλοβενία για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. Ειδικά γι’ αυτήν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε επιστολή πρόσκλησης στα μέλη του Συμβουλίου, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας «στρατηγικής συζήτησης» για τον ρόλο της ΕΕ «στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων με την Κίνα».

Και όλα αυτά, σε αναμονή της πραγματοποίησης του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο οποίος θα λάβει χώρα στην Άγκυρα την ερχόμενη Τετάρτη. Οι προσδοκίες για κάποιο θετικό αποτέλεσμα μικρές έως μηδαμινές, δεδομένων των νέων προκλήσεων της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες. Στην ελληνική αποστολή παραμένει ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, καθώς και η Ευαγγελία Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v