Στη σημαντική συμφωνία με τη Γαλλία «επενδύει» η κυβέρνηση

Πώς αποτιμά η Αθήνα την ενισχυμένη συνεργασία με το Παρίσι σε άμυνα και ασφάλεια. Το παρασκήνιο για το «κλείδωμα» της συμφωνίας. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και η παρέμβαση Βενιζέλου.

Στη σημαντική συμφωνία με τη Γαλλία «επενδύει» η κυβέρνηση

Να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά σημεία της «ιστορικής» -όπως τη χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου- συμφωνίας με τη Γαλλία θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση. Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σημειώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προάγονται τα εθνικά μας συμφέροντα, ισχυροποιείται και επανακαθορίζεται η θέση της χώρας μας τόσο στο διεθνές στερέωμα όσο ειδικά και στην ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα, ενισχύεται η συμμαχία με έναν πολύ ισχυρό «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα, τρεις μήνες μάλιστα πριν η Γαλλία αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της εν λόγω συμφωνίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση,  στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, ενώ κάτι αντίστοιχο θα πράξει και από το βήμα της Βουλής, την προσεχή Τρίτη, όταν θα ενημερώσει το Σώμα για τη συμφωνία.

Συνομιλητής του πρωθυπουργού δηλώνει βέβαιος ότι η ενισχυμένη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια, μαζί και η κυβέρνηση, θα βαθμολογηθούν θετικά από την κοινή γνώμη, σε μια κρίσιμη περίοδο από την οποία θα κριθούν πολλά -σε πολιτικό επίπεδο- για τη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή προβολή και διατήρηση στη δημοσιότητα της συμφωνίας εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών.

Η ελληνογαλλική συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED-9 (μεσογειακών χωρών) και ειδικά κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, μετά το δείπνο των ηγετών. 

Επρόκειτο μάλιστα για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι δύο άνδρες είχαν επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει, ως προσκεκλημένος του κ. Μακρόν, στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, στη Μασσαλία.

Ακολούθησε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μέχρι και κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Το σημαντικότερο σημείο της Συμφωνίας, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 

Ενδιαφέρουσα, πάντως, στο σημείο αυτό ήταν η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν "επικράτεια" στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση, έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», δήλωσε.

Πέραν τούτου, η Συμφωνία με τη Γαλλία, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, «έχει τεράστια σημασία για τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα συνιστά πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο προοίμιό της γίνεται ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες, με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειδικά στο γεωπολιτικό επίπεδο, κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Ανάμεσα στα άλλα, ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη απέναντι σε κάθε απειλή, η Ελλάδα καθίσταται κομβικός παράγοντας για τη σταθερότητα, την ίδια ώρα που κερδίζει πόντους και ανεβάζει τις μετοχές της εντός της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v