Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔEΗ.
Έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση και τόνισε ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Όπως υπογράμμισε, δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔEΗ αλλά για «εκχώρησή του» και για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», καθώς «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει, αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις διαρκείς ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔEΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει, διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».
Επίσης, έκανε λόγο για «οργή και ματαίωση», με αφορμή την εκχώρηση του 17% της ΔEΗ, τονίζοντας ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα», την πώληση του 17% της ΔEΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα». «Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, τα δίνει όλα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή που κάνει η κυβέρνηση «πολύ χειρότερη ακόμα και από αυτήν του κ. Σαμαρά» (για τη μικρή ΔEΗ), εξηγώντας ότι «εδώ το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ», καθώς η εκχώρηση θα γίνει «με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα να συμμετάσχει το ελληνικό Δημόσιο».
Απαντώντας στα επιχειρήματα ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των κεφαλαίων της ΔEΗ «για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τα χρέη της», ο κ. Τσίπρας τα απέρριψε, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις. «Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αντίστοιχα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου θα παρθεί κάποια πρωτοβουλία και με την ΑΜΚ της ΔEΗ.
Υπογράμμισε ότι στόχος θα έπρεπε να είναι «να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. «Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές». Και προειδοποίησε το ΔΣ της ΔEΗ «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς όπως είπε, «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔEΗ: Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔEΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».
Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».
«Η ΔEΗ και τα δίκτυα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου» πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «κάνει πολλά πράγματα μέσα στην πανδημία προκειμένου να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ τόνισε πως με την εκχώρηση της ΔEΗ «δεν θα υπάρχει πλέον το ελληνικό δημόσιο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να ρυθμίζει τέτοιου είδους αχαλίνωτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με ποιον τρόπο γίνεται και προς τα πού πάνε».
Απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία «να ασκήσει το δικαίωμά της να πάρει μέρος στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο ποσοστό που της αναλογεί, προκειμένου να συνεχίσει αυτή η μεγάλη επιχείρηση, που εδώ και 7 δεκαετίες έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, να μην είναι έρμαιο στα συμφέροντα και τις ορέξεις οποιουδήποτε, είτε αυτά είναι ξένα funds είτε είναι ελληνικά συμφέροντα».
Οικονόμου: Ο Τσίπρας με την ΔΕΗ που ευαγγελίζεται ανήκει στον προηγούμενο αιώνα
Επίθεση Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔEΗ κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:
Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Γιάννης Οικονόμου:
«Ποια ΔEΗ θέλουμε;
Το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔEΗ, είναι το αν θέλουμε την ΔEΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα.
Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔEΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησης μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος η πράσινη μετάβαση της ΔEΗ και δράσεις όπως η υπογειοποίηση των δικτύων της, στην οποία θα μπορεί πλέον να επενδύσει η επιχείρηση.
Κανείς δεν ξεχνά ότι όσο κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας η ΔEΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκ. ευρώ ημερησίως. Σήμερα, η ΔEΗ μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Το σχέδιο της ΔEΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον και δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση, ούτε ξεπούλημα, ούτε καν πώληση της εταιρείας. Αν γινόταν πώληση -όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει- τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔEΗ. Αντίθετα, τώρα τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή. Επιπλέον διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου, με ποσοστό 34%. Και βέβαια δεν πρόκειται για «ξεπούλημα», γιατί, αν κάποιος ήθελε να «ξεπουλήσει», δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή.
Ο κ. Τσίπρας με τη ΔEΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου που ευαγγελίζεται ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο».