Την φιλοσοφία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί το αντικείμενο της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής που το επεξεργάστηκε, Γιώργος Σταθάκης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πεδίο για τις κοινωνικές ανισότητες καθώς, μετά και την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, απασχολεί όλες τις κοινωνίες.
«Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνονται με τρεις συγκεκριμένους τρόπους, δεν υπάρχουν άλλοι, δεν έχουν εφευρεθεί άλλοι. Αυτοί οι τρεις υπάρχουν», είπε.
Και τους ανέπτυξε ως εξής:
- Ο πρώτος είναι η εργασία. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η εκ νέου θεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσων, η ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και ούτω καθ’ εξής.
Το φαινόμενο είναι θεμελιακό, η βασική μορφή μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι η επαναφορά του κόσμου της εργασίας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, οι οποίοι επιμένουν στην ιδέα ότι η διεύρυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων είναι προϋπόθεση για να φέρουμε την ανάπτυξη.
-Ο δεύτερος τρόπος που μειώνει τις ανισότητες είναι το κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος είναι τέσσερα πράγματα όπως όλοι γνωρίζουμε: υγεία, παιδεία, πρόνοια και συντάξεις. Εδώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, θα το πω συνθηματικά, σαφές: ενιαίο, καθολικό, δημόσιο κοινωνικό κράτος. Και εξειδικεύεται σε όλα αυτά τα οποία προείπαμε.
-Ο τρίτος τρόπος μείωσης των ανισοτήτων είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή με απλά ελληνικά: ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα. Αν κοιτάξετε το φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα θα βγάλετε το εσφαλμένο συμπέρασμα ότι στην χώρα δεν υπάρχουν πλούσιοι. Πάνω από 80.000 € εισόδημα έχει το 0,03% ως εάν να είναι ανύπαρκτη η τάξη των πλουσίων και οι εύρωστες επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνω, χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που να μπορεί να συλλάβει τα πραγματικά κέρδη εκεί που δημιουργούνται και να συνεισφέρουν, οι επιχειρήσεις και οι εύποροι συμπολίτες μας, τον λογικό φόρο που πρέπει να συνεισφέρουν.
Η φορολογία των επιχειρήσεων έγινε τον τελευταίο καιρό διεθνές θέμα έτσι ώστε να επιβληθεί ένας ελάχιστος παγκόσμιος φόρος, 15%, διότι περιφέροντας τα κέρδη από τη μια χώρα στην άλλη, κατέληγαν να μην πληρώνουν πουθενά, κανένα φόρο. Αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο ουσιαστικό που στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο την φοροδιαφυγή ή την φοροαποφυγή αλλά και τις ίδιες τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων που απολαμβάνουν σε κάθε επί μέρους εθνική οικονομία.
Διπλασσιάσαμε τα μέλη μας
Στην οργανωτική πτυχή της επιχείρησης διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του κόμματος αναφέρθηκε εκτενώς ο Γραμματέας του, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
“Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταφέρει να διπλασιάσει τα μέλη του, να αυξήσει θεαματικά τις οργανωμένες του δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει προχωρήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, με αποφασιστικά βήματα όπως τη διακήρυξή μας, τον απολογισμό μας για την περίοδο 2012-2019”, είπε.
Μιλώντας με αριθμούς, πρόσθεσε ότι, σε συνθήκες πανδημίας και lockdown, ολοκληρώθηκαν 67 νομαρχιακές Συνδιασκέψεις σε ολόκληρη την Ελλάδα διαδικτυακά, “πραγματοποιώντας ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και πρωτοπορώντας όχι απλώς και μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη”.
Επίσης, 17.000 αντιπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στη διαδικτυακή διαδικασία των Συνδιασκέψεων.
“Αυτό αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, ιδιαίτερα σε αυτές τις περίεργες και πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι όλοι να ζούμε λόγω της κρίσης του COVID-19”, σημείωσε, καθώς ουδείς ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.
Ως γνωστόν, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναβλήθηκε τρεις φορές, λόγω της πανδημίας, ενώ εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν σχεδιάζεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο.