“Ο στόχος είναι ένας: να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουμε την επομένη των εκλογών, που δεν θα αργήσουν από ό,τι φαίνεται, προοδευτική κυβέρνηση”.
Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας “άνοιξε” τις εργασίες της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που έχει ως αντικείμενο την έγκριση του νέου προγράμματος του κόμματος.
“Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα. Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες, γιατί πολλές φορές μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες μαραζώνουν οι άνθρωποι”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα άλλωστε έκανε μία αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα της διαχείρισης της πανδημίας, μιλώντας για αποτυχία στον σχεδιασμό και για “μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για λίγους κι εκλεκτούς”.
Επικαλούμενος τη σωρεία απευθείας αναθέσεων, την επιλογή να μη στηριχτεί πραγματικά το ΕΣΥ, τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, την ελλιπή ή ανύπαρκτη στήριξη σε όσους επλήγησαν οικονομικά, “το μίσος στους νέους που τώρα τους δίνουν 150άρια”, τη συκοφάντηση της επιστήμης, τον διχασμό που επιχειρείται εσχάτως στρέφοντας την μία ηλικιακή και επαγγελματική ομάδα εναντίον των άλλων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε “στη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων”, το νέο εργασιακό τοπίο “χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια”, καθώς και “στο μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης”.
Μας είχαν ξεγράψει, αλλά…
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ.Τσίπρας έδωσε καταφατική (βεβαίως) απάντηση και, ταυτόχρονα, έριξε το “σύνθημα” της προοδευτικής συνεργασίας.
“Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Είμαστε πιο ώριμοι από κάθε άλλη φορά, γιατί μάθαμε από τα λάθη μας. Γιατί ξέρουμε καλά ότι οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς δεν είναι καρέκλες πολυτελείς, ανάπαυσης και επίδειξης, αλλά θέσεις μάχης για τα συμφέροντα του λαού”, είπε.
Στο σημείο αυτό, έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών “που δεν θα αργήσουν όπως φαίνεται” απευθυνόμενος τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του όσο και στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
“Να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας: να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έστω και με μία ψήφο, θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες. Λόγια καθαρά και σταράτα, όχι κόλπα ούτε σενάρια. Κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές, η χώρα θα έχει από την επομένη μία νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση”.
Απαντώντας στο ερώτημα που θέτουν πολλά μέλη και οπαδοί του κόμματος “πώς θα νικήσουμε αφού τα μέσα ενημέρωσης είναι απέναντί μας”, ο κ.Τσίπρας, αφού ρώτησε με τη σειρά του, “γιατί, πότε τα είχαμε δίπλα μας;”, παρέπεμψε στο πρόσφατο παρελθόν.
“Οι αυτοανακηρυγμένοι απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού μας είχαν ξεγράψει την επομένη των ευρωεκλογών. Είκοσι μονάδες θα είναι η διαφορά (με τη ΝΔ) έλεγαν, μιλούσαν για κατάρρευση και αφανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 23 στο 32. Πώς συνέβη αυτό; Για τον ίδιο λόγο που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012, για τον ίδιο λόγο που έγινε κυβέρνηση το 2015.
Διότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανέδειξε κάποιο κέντρο διαπλοκής ή εξουσίας, αλλά η ανάγκη ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και αυτή η ανάγκη δεν σβήνει, είναι εδώ”.
Επιλογή ζωτικής σημασίας η Προοδευτική Συμμαχία
Σ΄αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε (εμμέσως πλην σαφώς) σε στελέχη του κόμματος που προκρίνουν την “ιδεολογική καθαρότητα” έναντι της προοδευτικής συνεργασίας και κυβέρνησης.
“Θέλω να είμαι καθαρός. Η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν ήταν μία ευκαιριακή κίνηση προς άγραν ψήφων. Ήταν και είναι όραμα, στρατηγική απόφαση. Είναι η συμπόρευση με όσους και όσες νοιώθουν ηθικό, κοινωνικό και πατριωτικό χρέος να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Είναι μία επιλογή ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών και να κάνουμε πράξη την προγραμματική μας πρόταση”.
Κι αφού έθεσε ως προϋπόθεση για την εκλογική νίκη “να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας”, πρόσθεσε με νόημα: “εμείς άλλωστε δεν αισθανόμασταν ποτέ αυτάρκεις στην ιστορική μας διαδρομή, δεν ήμασταν ποτέ ερωτευμένοι με την αλήθεια μας”…
O κ.Τσίπρας βάσισε ολόκληρη την ομιλία του στον όρο “Δικαιοσύνη”, αναδεικνύοντας τα βασικότερα σημεία των κεντρικών προτάσεων που παρουσίασε το τελευταίο δίμηνο: για το νέο ΕΣΥ, την Οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κλιματική αλλαγή, τις εργασιακές σχέσεις.
Η αυριανή, δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης, θα αφιερωθεί σε τοποθετήσεις, αρχικά στα έξι θεματικά “τραπέζια” και στη συνέχεια σε ολομέλεια, ενώ το πρόγραμμα θα εγκριθεί το μεσημέρι της Κυριακής.
Το νέο πρόγραμμα
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές ενότητες του νέου προγράμματος το οποίο, στο σύνολο του, θα παρουσιαστεί ως το “κοινωνικό συμβόλαιο” που θα τεθεί σε εφαρμογή από την επομένη των εκλογών και όχι ως επίκεντρο τον όρο “Δικαιοσύνη”.
Οι ενότητες είναι:
- Δικαιοσύνη στην Εργασία
- Επαναφορά του 8ωρου
- Επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
- Κατάργηση της υπερεργασίας
- 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά με στόχο την επέκταση του.
- Δικαιοσύνη στην Επανεκκίνηση της Οικονομίας
- Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
- Άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος.
- Ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές και ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους
- Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- Πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.
- Άσκηση των δικαιωμάτων του Δημόσιου στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, για την Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
- Δικαιοσύνη στο τραπεζικό σύστημα
- Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Το δημόσιο, ως μέτοχος, χωρίς πια μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση, για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
- Νέο πτωχευτικό με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- Δικαιοσύνη στο Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Άμεση πρόσληψη 15.000 μόνιμων υγειονομικών
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου και εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.
- Τριπλασιασμός δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
- Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
- Δικαιοσύνη στην Παιδεία
- Κατάργηση νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θέτει εκτός το 1/3 των εισακτέων.
- Ενίσχυση ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης.
- Επαναφορά της δομής της Γ Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου
- Ενίσχυση ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτηση
- Δικαιοσύνη με την Πράσινη Επανάσταση
- Θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.
- Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού
- Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
- Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
- Δικαιοσύνη στην αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με
- Στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,
- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών,
- Ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους,
- Το 50% των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.
- Ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας