Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, δυόμισι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, ως προσκεκλημένος, τότε, στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD. Αυτή τη φορά, η πρόσκληση έγινε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PES), προκειμένου να μετάσχει σήμερα στη συνάντηση των ηγετών της ευρωομάδας.
Τόσο σήμερα όσο και χθες, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το ζητούμενο στις συζητήσεις είναι η θέση των προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και για την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η απάντηση απέναντι στους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των ευρωοργάνων που προωθούν επιστροφή «στα πλεονάσματα της λιτότητας», προτάσσοντας (γενικώς, προς το παρόν) την «ανάπτυξη προς όφελος των κοινωνιών».
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το ζητούμενο είναι η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι προσκαλείται συνεχώς από το PES εδώ και πέντε χρόνια, ως παρατηρητής, καθώς το κόμμα του ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς («και δεν προτίθεται να... μετακομίσει στους Σοσιαλιστές», όπως έχει καταστήσει σαφές) οφείλεται στην ανάγκη να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για αυτή την κοινή δράση.
«Η κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη είναι εάν η πανδημία είναι ένα σοκ που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε μοντέλο ή μια ανάπαυλα για να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες.
Για να προσθέσει ότι «ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν μαζί, διεκδικητικά, τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες».
Δεν απέφυγε μάλιστα να αναφερθεί στις εξελίξεις στη Γερμανία: «Ακούμε τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία (σ.σ. τον διάδοχο της κας Μέρκελ) να μιλάει για στροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία μετά την πανδημία και να ακυρώνει οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση χρεών. Σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση ή από το πώς οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία τους, προκειμένου να επανέλθουν στην ανάπτυξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις να μας πάνε πίσω».
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν έγκαιρα τη συζήτηση για:
- Τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
- Την ενεργό στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας με όρους δίκαιης μετάβασης.
- Τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού.
- Την παραγωγική αξιοποίηση και με δίκαιους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους.
Με τον επίτροπο Οικονομίας P.Gentiloni
Στο περιθώριο της χθεσινού συνόδου του PES, o κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με: τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni και τους προέδρους και συμπροέδρους των προοδευτικών ευρωπαϊκών κομμάτων, τη συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller, τoν συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς Martin Schirdewan και την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez.
Στη συνάντηση με τον Gentiloni, αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, στην Πράσινη Συμφωνία στη βάση μιας δίκαιης μετάβασης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.