Η UBS υπολογίζει ότι το όφελος από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μικρό, σε 0,2% έως 0,3% περίπου κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, αλλά για τις χώρες που θα λάβουν τις μεγαλύτερες πληρωμές κονδυλίων, τα οφέλη θα είναι περισσότερα, όπως περισσότερα θα είναι και τα οφέλη για τα χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το 13% των κονδυλίων θα εκταμιευτεί φέτος και το 20%-25% ανά έτος την περίοδο 2022-2024 και μικρότερα ποσά θα εισρεύσουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2025 και το 2026. Η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις είναι να ξοδέψουν σοφά τα χρήματα αυτά, αφού η απορρόφηση αυτού του μεγέθους ποσών μέσα σε μόλις λίγα χρόνια και η διοχέτευσή τους σε παραγωγικούς σκοπούς θα είναι μία πρόκληση για πολλές χώρες.
Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ότι τα κονδύλια θα δαπανηθούν με αργούς ρυθμούς, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τα κεφάλαια, όπως είναι γνωστό ότι συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η UBS εκτιμά ότι η θετική επίδραση στην ανάπτυξη θα μπορούσε όχι μόνο να είναι χαμηλή αλλά και προσωρινή, αν και εφόσον τα ποσά διοχετευτούν κυρίως στη στήριξη των εισοδημάτων και στις μεταβιβαστικές πληρωμές, αντί για επενδύσεις που θα επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη μελλοντική δυνητική ανάπτυξη, τονίζει η τράπεζα.
Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα είναι πιο σίγουρη ότι τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα είναι αυτά που θα ευνοηθούν περισσότερο από την ενεργοποίηση του Ταμείου, με τις αγορές της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να είναι οι πιο ωφελημένες αφού τα ποσά του Ταμείου αντιστοιχούν στο 67%, το 61% και το 46% αντίστοιχα της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων των τριών χωρών.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα λάβουν τα περισσότερα κονδύλια ως προς το ΑΕΠ. Το Ταμείο θα έρθει να προστεθεί στους θετικούς παράγοντες που ήδη είναι σε ισχύ, όπως η αύξηση των ποσοστών των εμβολιασμένων, το άνοιγμα των οικονομιών και η βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι βασικοί επενδυτικοί πυλώνες του Ταμείου είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οπότε η UBS εκτιμά ότι οι κλάδοι που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες.