Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Καλοδεχούμενες οι πρόωρες κάλπες αν τις επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης

«Θα τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα μ' αυτή τη λαίλαπα», δήλωσε μετά την επίσκεψη στην Εύβοια. Πώς απαντά η Κουμουνδούρου στο «τρέξιμο» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Όλο το βάρος στο εργασιακό ν/σ του Κ. Χατζηδάκη.

Α. Τσίπρας: Καλοδεχούμενες οι πρόωρες κάλπες αν τις επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης

Κινήσεις πανικού καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, λίγες ώρες μετά τις δύο μαφιόζικες εκτελέσεις σε δημόσιο χώρο και σε ώρες αιχμής (Σεπόλια και Βάρη), αναρτήθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη των πρώτων 400… πανεπιστημιακών αστυνομικών.

Την ίδια ώρα -όπως λένε αρμόδια στελέχη της-, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμευόταν ότι η ελληνική αστυνομία «θα» ανοίξει πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο, όμως, δρα ανενόχλητο εδώ και μήνες.

«Τα καλάσνικοφ σφυρίζουν ανενόχλητα, η άρση του lockdown έχει οδηγήσει σε έξαρση των ένοπλων ληστειών και η ΝΔ ασχολείται με την καταστολή των νέων ακόμη και μέσα στα ΑΕΙ», τονίζουν.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα πριν το δεύτερο έγκλημα στη Βάρη χθες το πρωί, δήλωνε μέσω των social media: «Ο νόμος και τάξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανομία και τάξη της μαφίας, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα στήσει αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ».

Πρόωρες κάλπες;

Για την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το καλοκαίρι μπαίνει (και επισήμως) σήμερα με άγριες διαθέσεις, ενώ θεωρούν πολύ πιθανό να βγει με πρόωρες κάλπες. Επισήμως δεν ποντάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να μη δώσουν το άλλοθι στο Μαξίμου να κατηγορήσουν το κόμμα ότι ζητά εμμέσως εκλογές, σε μία στιγμή που η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με αλυσιδωτά προβλήματα λόγω πανδημίας και lockdown.

«Aν το επιλέξει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, κατ' αρχάς, θα είναι καλοδεχούμενο διότι θα τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα μ’ αυτή τη λαίλαπα. Έχω την αίσθηση όμως ότι δεν θα το επιλέξει, διότι θα ήταν μια ύβρις στην περίοδο της πανδημίας να κάνει εκλογές. Από κει και πέρα, όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, νομίζω ότι θα αρχίσουν τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές, εργασιακά, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λουκέτα στην αγορά, ανεργία, ανασφάλεια, που γίνεται τώρα μια ολόκληρη συζήτηση», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες το βράδυ στο Star Κεντρικής Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψή του στην Εύβοια.

Η «καλύβα του Χότζα» στο εργασιακό ν/σ

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στο εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη: το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε χθες αλλά παραπέμπεται, πιθανότατα, για μετά τις 15 Ιουνίου, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει περίπατο, όπως νόμιζε στην αρχή». Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, μιλώντας χθες το μεσημέρι στη Χαλκίδα με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, είπε ευθέως ότι η φερόμενη δυσαρέσκεια του ΣΕΒ απέναντι στο νομοσχέδιο, διότι θέλει πιο σκληρές διατάξεις, είναι επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να εμφανιστεί ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τα αιτήματά του.

«Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι ‘της καλύβας του Χότζα’ που παίχθηκε στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, όπου η τρόικα εμφανιζόταν να ζητά περισσότερα για να παρουσιάζεται ως νίκη η αποδοχή των αρχικώς συμφωνηθέντων», σημειώνει ενδεικτικά κομματική πηγή.

Σατιρικό ήταν και το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Διαδίκτυο: «Η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί το ρεπό ως παράλληλο νόμισμα. Θα το δεχθώ, αν δεχθεί να πληρώνονται σε ρεπό τα χρέη προς το δημόσιο, τα χρέη προς τις τράπεζες και στη συνέχεια πείσει και τους δανειστές να πληρώσουμε με ρεπό το δημόσιο χρέος.
Dum spiro spero...».

Το… «πάρτι» που έγινε χθες στα social media με αφορμή το επιχείρημα του κ. Χατζηδάκη ότι ο εργαζόμενος θα ανταλλάσσει τις (απλήρωτες) υπερωρίες με ρεπό και, άρα, δεν θα υπερεργάζεται απλήρωτος, εκτιμήθηκε ως η πρώτη «σατιρική πλην δυναμική απάντηση» στην εν λόγω εργασιακή απορρύθμιση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν και στο επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος ότι «διευθέτηση του χρόνου εργασίας γινόταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικές συμβάσεις στον ΟΤΕ, στα ξενοδοχεία, στον Παπαστράτο, στην Alpha Βank, στην ΗΒΗ».

«Τα λένε μόνοι τους: με συλλογικές συμβάσεις, όχι με ατομικές, που φέρνει τον αδύναμο εργαζόμενο απέναντι στον πανίσχυρο εργοδότη», τονίζουν. Με την επισήμανση ότι «φυσικά υπάρχουν επιχειρήσεις που απαιτούν επταήμερη και 24ωρη λειτουργία, αλλά το ζητούμενο είναι να επιτυγχάνονται συλλογικές συμφωνίες και όχι ατομικοί εκβιασμοί».

«Προφανώς, δεν ζω σε άλλη χώρα. Αντιλαμβάνομαι, γνωρίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια άτυπη θεσμοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που μέσα από ένα πλαίσιο πίεσης για να μην απολυθούν, δουλεύουν και έξω από τα όρια που ορίζει ο νόμος. Εάν αυτό όμως θεσμοθετηθεί, δεν θα είναι εξαίρεση, θα είναι κανόνας. Και αντιλαμβάνεστε ότι μετά θα οδηγηθούμε και σε νέο ξεχείλωμα, σε ασυδοσία», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη.

«Αυτές οι αντιλήψεις αποδείχτηκαν αποτυχημένες. Αυτές οι πολιτικές μάς οδήγησαν στη χρεοκοπία. Kαι σήμερα σε όλο τον κόσμο θεωρείται -και ο πρώτος ο πρόεδρος Μπάιντεν το εξήγγειλε μιλώντας για το τέλος της λογικής των trickledowneconomics- ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει, δεν λειτούργησαν ποτέ και πρέπει να οδηγηθούμε στην ενίσχυση της εργασίας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε.

Και απέδωσε ευθέως στον κ. Μητσοτάκη την κατηγορία ότι «έρχεται για να ξεπληρώσει γραμμάτια απέναντι σε μια ελίτ επιχειρηματική, στο ΣΕΒ πάνω απ’ όλα, που θα έχει περισσότερα κέρδη μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους».

Υπενθυμίζοντας ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του 2019, ήταν να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να διαλύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
«Τώρα επιχειρεί μία παρέμβαση θεσμική που όχι μόνο καταστρατηγεί το 8ωρο, αλλά θα οδηγήσει σε απολύσεις, σε μείωση μισθών με αύξηση του χρόνου εργασίας και δυστυχώς σε νέα εκτόξευση του braindrain. Δηλαδή της μετανάστευσης νέων ανθρώπων κυρίως, υψηλά ειδικευμένων, με υψηλή εκπαίδευση, στο εξωτερικό, για να ζητήσουν εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v