Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί επιτίθεται μετωπικά ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Μητσοτάκη

«Μην ξαναπιάσει στο στόμα του τον όρο ‘λαϊκισμός’ ο πρώην Μακεδονομάχος Μητσοτάκης». Βλέπουν προεκλογικό σκηνικό με εμπρηστικές αναφορές. Σύγκλιση Τσίπρα-Σασόλι για την «επόμενη μέρα» στην οικονομία.

Γιατί επιτίθεται μετωπικά ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Μητσοτάκη

“Χυδαιότητα” καταλογίζει στον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας, σε σκληρό ύφος, στη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να ταυτίσει την Αριστερά με τον φασισμό χαρακτηρίζοντας, επιπλέον, “σκοτεινό διάλειμμα” το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση.

“Με ένα άκρως διχαστικό λόγο μίλησε για ‘διχαστικό λαϊκισμό το 2015’”, λένε, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος υπενθυμίζεται η ούλτρα λαϊκίστικη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές του 2019, όταν “είχε ντυθεί Μακεδονομάχος παρέα με τη Χρυσή Αυγή”.

Κατά τις ίδιες πηγές, η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το Μαξίμου στήνει σκηνικό πρόωρων εκλογών, με τους ενοίκους του “θορυβημένους από τα πραγματικά ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων” και από την απήχηση που αρχίζει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως έδειξε η πρόσφατη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια εμπρηστική και διχαστική ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Δε μας ξαφνιάζει, τόσος είναι”, τονίζει η Κουμουνδούρου.

Και προσθέτει: “Τον όρο ‘προοδευτικές δυνάμεις’ και ‘λαϊκισμό’ να μην τον ξαναπιάσει στο στόμα του αυτός που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Πριν μιλήσει για λαϊκισμό ας κοιτάξει στον καθρέφτη του και ας εξηγήσει σε όλους αυτούς τους πολίτες που εξαπάτησε προεκλογικά, γιατί σήμερα τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν τολμά να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας”.

Ν. Σασόλι: Δε μπορούμε μαγικά να βγούμε από την κρίση.

Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξουν γενναία βήματα από την ΕΕ την επόμενη περίοδο.

Με βάση την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η “επόμενη μέρα” από την πανδημία βρίσκει όλο τον κόσμο να αναθεωρεί απόψεις περί ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς (όπως στο δημόσιο σύστημα υγείας), να προτάσσει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και να εγκαταλείπει μοντέλα Θάτσερ (όπως έδειξαν οι παρεμβάσεις του Τζο Μπάιντεν), ο κ.Τσίπρας εστίασε στη στόχευση του Ταμείου Ανάκαμψης και στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε στον κ.Σασόλι την ανάγκη να υπάρξει:

  • Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με σκοπό την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την οικονομική σύγκλιση.
  • Ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης στο πρότυπο των ΗΠΑ.
  • Υιοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμφώνου για Άσυλο και Μετανάστευση που θα βασίζεται στον δίκαιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο και τη νόμιμη μετανάστευση.
  • Ουσιαστική διπλωματική δραστηριοποίηση της ΕΕ ειδικά στη γειτονιά της με γνώμονα την προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, θετική και αισιόδοξη κρίθηκε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Ότι έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε αυτό το Σύμφωνο, δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα που είχαμε πριν. Δε μπορούμε μαγικά να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση γιατί σε αυτή την κρίση τα μέσα που είχαμε δεν είναι πιο καλά για να την αντιμετωπίσουμε”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις αρνητικές ευρωπαϊκές στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος επισημαίνοντας την ανάγκη κοινής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων (σ.σ. ο κ.Σασόλι ανήκει στην Σοσιαλιστική ομάδα).

“Αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε και την κρίση χρέους με έστω το 1/10 της λογικής που έχει σήμερα, δεν θα είχαμε περάσει όλη αυτή την περιπέτεια. Κι ήταν μια πολύ σκληρή περιπέτεια για την Ελλάδα η οκταετία 2010-2018”, είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v