Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ή θα δώσουμε προοπτική στους νέους ή δεν θα σηκώσουμε κεφάλι ως χώρα

Εξορμήσεις ανά τη χώρα, αρχής γενομένης από την Ηλεία και συνεχές «αντάρτικο» στη Βουλή. «Όχι» από το 54% των πολιτών στο υπό ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο. ΣΥΡΙΖΑ: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να το πάρει πίσω -εμείς θα το καταργήσουμε».

Τσίπρας: Ή θα δώσουμε προοπτική στους νέους ή δεν θα σηκώσουμε κεφάλι ως χώρα

Με το «σκληρό ροκ» στη Βουλή και τις εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα σε ολόκληρη τη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κλείνει τον κύκλο των περιορισμένων δράσεων, λόγω της πανδημίας, και ανοίγει την περίοδο της δυναμικής πλην προγραμματικής παρέμβασης σε όλα τα πεδία.

Η αρχή της επιθετικής εξωστρέφειας έγινε από τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ηλεία, με αφορμή την κατάργηση των δύο πανεπιστημιακών σχολών στον νομό και τις (νέες) καθυστερήσεις στον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου, παρότι το έργο είχε βρεθεί στην τελική ευθεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει... όργωμα της χώρας και της Αττικής, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο παρουσιάσεις κυβερνητικών προτάσεων, μετά τις προηγηθείσες για το νέο ΕΣΥ, την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης: για το Περιβάλλον-κλιματική αλλαγή τις επόμενες ημέρες και για τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή η τελευταία παρέμβαση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ανακοινώσει «με τι θα αντικαταστήσουμε τον νόμο-έκτρωμα του κ. Χατζηδάκη, τον οποίο θα ακυρώσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε την κυβέρνηση».

Δεν διέλαθε της προσοχής της Κουμουνδούρου άλλωστε το γεγονός ότι η τελευταία (χθεσινή) δημοσκόπηση της Alco, παρότι φιλική στην κυβέρνηση γενικά, ανέδειξε τις αρνητικές γνώμες της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων για το εργασιακό νομοσχέδιο (54%).

Στα ευρήματα, δε, ανήκει και το ηχηρό 67% που απαντά αρνητικά για την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και το 53% που δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι νέοι στο επίκεντρο

Η αύξηση της ανεργίας και το υπό ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη βρέθηκαν στο επίκεντρο της χαλαρής συζήτησης που είχε με νέους της περιοχής: «Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι μια πολιτική που θα αφορά τους νέους ανθρώπους, είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή. Εκεί είναι το μέλλον της χώρας και αυτή είναι η πιο δύσκολη εξίσωση για το μέλλον. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιχειρώντας σύνδεση με τους άλλους, κρίσιμους τομείς, εξήγησε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η εκτόξευση της ανεργίας μέσα στο 2022, ανεξαρτήτως εάν θα έχουμε θετικούς ή μη ρυθμούς ανάπτυξης.

«Ο άλλος κίνδυνος είναι να υπάρξει μια ραγδαία αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή να μην αντέχουν επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες σε όλους τους κλάδους και να αντικαθίστανται από αλυσίδες», πρόσθεσε. Τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν δεν υπάρξει ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει με δανειοδοτήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ρύθμιση του πανδημικού χρέους, αν θα κληθούν από Σεπτέμβρη να επιστρέψουν τις προκαταβολές, και ταυτόχρονα να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και επιταγές. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους, τουλάχιστον αυτό που αφορά τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχη με αυτή που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δηλαδή γενναίο κούρεμα 40-60% και το υπόλοιπο να μπει σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου 120 και πλέον δόσεων», είπε.

Και αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο ηθικός κίνδυνος» που επικαλούνται στην κυβέρνηση για να απορρίψουν τη λογική αυτής της ρύθμισης, δεδομένου ότι oι επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν λόγω του lockdown «το έκαναν με κυβερνητική εντολή, όχι μόνες τους».

Δίνει συνέχεια στο θέμα (Γιάννη) Λοβέρδου

Όσο για το «αντάρτικο» στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήνει τίποτα, πλέον, «να πέφτει κάτω», ενώ θα αποχωρεί από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι να αποδεχτεί η κυβερνητική πλειοψηφία την άρση του... lockdown της Βουλής, το οποίο συνεχίζεται παρότι έχουν ανοίξει όλες πλέον οι δραστηριότητες.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζήτησε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του «γαλάζιου» βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου. Κλιμακώνοντας, έτσι, την αντίδραση του κόμματος στην περίφημη δήλωσή του «ένας σύζυγος που κακοποιεί τη γυναίκα του μπορεί να είναι καλός πατέρας», για την οποία δεν αντέδρασε δημοσίως το κόμμα του.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε για τρίτη συνεχόμενη φορά την ερώτησή του προς τον κ. Μητσοτάκη για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, ζητώντας να μην ισχύσει το μέτρο φέτος, τουλάχιστον, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε (και) στην εκπαίδευση η πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εντάξει την ερώτηση αυτή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», παρότι έχει κατατεθεί ήδη δύο φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v