Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα και κοινωνική επαγρύπνηση «για αυτά που έρχονται»

Πώς διαβάζει “τα σημεία των καιρών” και τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα, ειδικά στους νέους. Από τι πιστεύει ότι θα εξαρτηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν βγει το καλοκαίρι. Το μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης και της “βιτρίνας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα και κοινωνική επαγρύπνηση «για αυτά που έρχονται»

Δεν θεωρούν βέβαιες τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν τις αποκλείουν κι όλας. Πιστεύουν ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να τις θέλει και ψάχνει “παράθυρο ευκαιρίας” για να τις προκηρύξει πριν εκπνεύσει ημερολογιακά το καλοκαίρι. Η εκλογική ετοιμότητα συνεπώς τίθεται εκ των πραγμάτων.

Ο λόγος για τις εκτιμήσεις που κάνει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του να συνομιλούν συχνά πυκνά, πλέον, με “δημοσκόπους” που εμπιστεύονται (σ.σ. όχι φίλα προσκείμενους στο κόμμα τους) προκειμένου να διαβάζουν σωστά “τα σημάδια των καιρών”.

Η αλήθεια, όπως λένε κομματικές πηγές, δεν βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται αλλά σε εκείνες που διενεργούνται για λογαριασμό των κομμάτων - κυρίως του κυβερνώντος. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στα ποιοτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει μία όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια “για την κατάσταση γενικά και κρίσιμους κυβερνητικούς χειρισμούς ειδικά”.

Κομματικά στελέχη και αναλυτές συγκλίνουν στον ακόλουθο συλλογισμό:

—- Ο κ. Μητσοτάκης σαφώς θέλει πρόωρες εκλογές. 

Αφενός για να “κάψει” την απλή αναλογική (με την οποία θα γίνει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση) και να εφαρμοστεί ο δικός του εκλογικός νόμος (στη δεύτερη αναμέτρηση που θα ακολουθήσει). Αφετέρου δε, για να μηδενίσει το κοντέρ και να εξασφαλίσει μία “καθαρή” τετραετία - αν τις κερδίσει - ώστε να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές “λόγω της οικονομικής κατάστασης που άφησε η πανδημία”.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η χώρα “έκλεισε” με ύφεση περίπου 8,5% και εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 205%, ενώ είχε μπει στα μνημόνια με χρέος 120%. Ενώ η επιμονή του Μαξίμου να προωθήσει τώρα, εντός Μαϊου, το εργασιακό νομοσχέδιο του κ.Χατζηδάκη, ερμηνεύεται και ως “κρας τεστ” για τη συμπεριφορά και την ανοχή των εργαζόμενων.

Το εκλογικό επιχείρημα το “διαβάζουν” όλοι… από τώρα: Η πανδημία ενέσκυψε πριν κλείσει χρόνο στη διακυβέρνηση η ΝΔ και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη τον Ιούλιο του 2019.

—- Στο “θέλει” πρέπει να προστεθεί και το “μπορεί”.

Αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας (“ένα τέταρτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι θα στείλει στις καλένδες τα εκλογικά σχέδια”) και από τα επίπεδα της εργασιακής-εισοδηματικής εξαθλίωσης στα τμήματα του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από το εξάμηνο lockdown - “το μεγαλύτερο, χρονικά, στην Ευρώπη”.

Η τουριστική κίνηση μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι: αν είναι κακή όπως η περσινή, η εξαθλίωση θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ αν είναι καλή θα διαταραχθεί “αναίτια” από την δίμηνη εκλογική περιπέτεια.

“Δεν θα γίνει ευκολοχώνευτη η εκλογική αναστάτωση. Οι πολίτες θα πουν ‘αφού την έχεις την πλειοψηφία και τους 158 βουλευτές, τι παραπάνω θέλεις;”, τονίζει εσχάτως ο πολιτικός αναλυτής (καθηγητής στο ΑΠΘ) Νίκος Μαραντζίδης, επισημαίνοντας ότι “οι κοινωνίες αντιδρούν άσχημα σε κάτι τόσο εξώφθαλμα ψηφοθηρικό”.

Χρόνος για να ανοίξει όλη η ατζέντα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει κάθε λόγο να μην επιζητά πρόωρες κάλπες, παρότι τα ποιοτικά δημοσκοπικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά γι΄αυτόν.
Ο βασικός λόγος αφορά την επιχείρηση διεύρυνησης “προς αριστερά και προς κέντρο” που άνοιξε η ηγεσία του αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 (“διαβάζοντας σωστά το 31,5%), αλλά ανακόπηκε βίαια πάνω στην δυναμική εκκίνηση λόγω πανδημίας.

Η διεύρυνση άλλωστε, πέρα από την πολιτικο-κοινωνική παράμετρο, θα αιμοδοτούσε το κόμμα με νέα πρόσωπα τα οποία θα έμπαιναν στην κεντρική κομματική σκηνή. Η … απότομη ανακοπή συνέβαλε ώστε, πλην λίγων εξαιρέσεων, (όπως Γιάννης Ραγκούσης, Θάνος Μωραΐτης κ.α.) η “βιτρίνα” του κόμματος να αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα που σηματοδότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι…σήμερα.
Επιπλέον, η μονοθεματική συζήτηση που επιβλήθηκε (και) στη χώρα λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψε στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανοίξει όλη τη βεντάλια των θέσεων της και της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση.

Έστω κι έτσι, όμως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι “τα πήγε καλά ή πολύ καλά” στην προώθηση θέσεων όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της οικονομικής στήριξης των πληττόμενων μικρομεσαίων (σ.σ. με τους οποίους ξαναβρήκε σημεία επαφής) και των θεμάτων που αφορούν στη Δημοκρατία.
“Από τον τρόπο που αντιμετώπισε την πορεία του Πολυτεχνείου μέχρι την αστυνομική βία στη Ν.Σμύρνη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε ψύχραιμα μεν, αγωνιστικά δε, δείγματα γραφής. Άρα, το ζητούμενο είναι να πετύχει σύνθεση πάνω σε μία ατζέντα που θα συγκροτήσει μεγάλο μπλοκ εξουσίας”, είναι η σύμφωνη γνώμη των αναλυτών.

Είναι προφανές ότι το επιτελείο του κ.Τσίπρα θα ήθελε να έχει τον χρόνο να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε, με μεγάλη “προίκα”, πλέον, την καταγραφόμενη αποστροφή των νέων στην κυβέρνηση.
Αλλά αυτός ακριβώς είναι ένας ακόμα ισχυρός λόγος να προκρίνουν πρόωρες εκλογές οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη…

“Καμία δημοσκόπηση δεν είχε δείξει 31,5%”

Ως προς τα περίφημα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων; Η δημοσιοποίηση του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, δηλαδή της δημοσκόπησης που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις χώρες-μέλη, ήταν αρκετή για να χάσουν τα χαμόγελα στο Μαξίμου και να προβληματισθούν στην Κουμουνδούρου για την εκλογική συμπεριφορά που “θα” επιδείξουν όσοι δείχνουν να απομακρύνονται (οριστικά;) από τη ΝΔ και, προσωπικά, τον κ.Μητσοτάκη: θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα διασπαρούν σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις τους;

Στο Ευρωβαρόμετρο δεν υπάρχει πρόθεση ψήφου παρά μόνο ερωτήσεις που απλώνονται σε όλο το φάσμα της λεγόμενης “καθημερινότητας”. Οι απαντήσεις όμως για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και για το αν η χώρα πάει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, ήταν καταπέλτης για το Μαξίμου, καθώς οι αρνητικές απαντήσεις ήταν διπλάσσιες από τις θετικές.

Από πρόσφατη έρευνα της Prorata δε, προκύπτει ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες (29%) εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, sites και ραδιοφωνικούς σταθμούς που είναι φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι νέες ηλικίες 17-34 ετών απορρίπτουν την τηλεόραση ως πηγή πληροφόρησης κατά 80%.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, τα στελέχη του κόμματος ενστερνίζονται την άποψη που έχουν εκφράσει και δημοσίως έμπειροι αναλυτές, όπως ο κ. Μαραντζίδης και ο Ηλίας Νικαλακόπουλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται πάντα στις δημοσκοπήσεις. Κατά τον κ. Μαραντζίδη, αυτό συμβαίνει επειδή οι νέοι (σ.σ. στους οποίους υπερτερεί σαφώς και με διαφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) δεν απαντούν σε δημοσκοπήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα άλλο τμήμα ψηφοφόρων του κόμματος, όπως τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, είτε λόγω αδυναμίας (απουσιάζουν συνέχεια από το σπίτι, δεν έχουν τηλέφωνο) είτε λόγω φόβου και δυσπιστίας.

Προς τούτου, παραπέμπουν στις τελευταίες εκλογές, όπου καμία δημοσκόπηση δεν εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 28 μονάδες (μάξιμουμ). ωστόσο οι κάλπες του “έδωσαν” 31,5%.

Σε ανύποπτο χρόνο άλλωστε ο γνωστός αναλυτής Δημήτρης Μαύρος χαρακτήρισε "άχρηστη” την ερώτηση περί πρόθεσης ψήφου εάν δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v