Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην εργασία, να το ξανασκεφτεί

Μίλησε σε τηλε-σύσκεψη με 800 συνδικαλιστές από ολόκληρη τη χώρα για «τη μάχη των μαχών» απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο του Κ.Χατζηδάκη. «Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνονται νόμος, η αντίστασή μας γίνεται καθήκον». Απάντηση ΝΔ.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην εργασία, να το ξανασκεφτεί

Την “μάχη των μαχών” απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κήρυξε και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε τηλε-σύσκεψη όπου συμμετείχαν περίπου 800 συνδικαλιστές από ολόκληρη τη χώρα.

Με φόντο το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία “Μόνο τα ρολόγια δουλεύουν ασταμάτητα - όχι στη φτηνή και ελαστική εργασία - όχι στην κατάργηση του 8ωρου”, τόνισε ότι μέσω των εκπροσώπων εργατικών κέντρων, σωματείων, συνδικάτων κλπ, απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων για να τους καλέσει να δώσουν τη μάχη απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, όπως είπε, απέναντι στα αιτήματα που προωθούσαν από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια οι σκληροί των δανειστών και σπεύδει να υλοποιήσει, σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

“Σήμερα δε σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις μάχης. Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

  • Σας κάλεσα για να πάρουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία. Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας που δε μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ.
  • Απέναντί μας είναι μία κυβέρνηση που έχει χρέη, όχι μονάχα στις τράπεζες, αλλά και σε μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και τη ταπείνωση των μισθών, τα τζάκια αυτά τις επιχειρούν χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Γνωρίζαμε επίσης ότι η πανδημία θα αφήσει ανοιχτές κερκόπορτες, με τη καθιέρωση της τηλεργασίας που είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορεί να ελέγχει κανείς το χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες. 
  • Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν ο κυνισμός με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης, θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.
  • Εμείς πολύ απλά θέλουμε σήμερα να τον προειδοποιήσουμε να το ξανασκεφτεί και να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, εντάσσοντάς το μάλιστα και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση αν νομίζει ότι επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους, όταν απειλείται η ίδια η καθημερινότητα και η ζωή τους, κάνει λάθος. Αν πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η προπαγάνδα ότι η Κατάργηση του οκταώρου και θέσπιση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, είναι fake news, κάνει λάθος. Αν πιστεύει ότι η επιβολή των ατομικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της ασυδοσίας στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών δε θα ενοχλήσει τους εργαζόμενους, γιατί ούτως ή άλλως βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα, πάλι κάνει λάθος. Ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι ζουν σήμερα, που οι νόμοι υπάρχουν αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δε τηρούνται, καταλαβαίνουν τι μπορεί να τους περιμένει μετά και από τη κατάργησή τους.

Τι είχαμε πετύχει…

Ο κ. Τσίπρας στα στοιχεία που δείχνουν ότι (με αφορμή ή άλλοθι την πανδημία) μεγάλα τμήματα εργαζόμενων υφίστανται ήδη την εκμετάλλευση που επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Όπως ότι το 40% όσων δουλεύουν υπερωρίες δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του. Και, μάλιστα, σε μία χώρα όπου οι εργαζόμενοι είναι πρωταθλητές στην Ε.Ε. στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με 41,7 ώρες κατά μέσο όρο και η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί και πάλι στο 20% μέσα στο 2021. Σ΄αυτό το σημείο έκανε εκτενή αναφορά στις μάχες που έδωσε η κυβέρνησή του με τους θεσμούς για να αποτραπούν οι μεθοδεύσεις του ΣΕΒ. “Γυρίσαμε το κόσμο ανάποδα αλλά πίσω δε κάναμε. Αναζητήσαμε συμμαχίες στον ILO, στα ευρωπαϊκά κόμματα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στη Κομισιόν επικαλούμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και πράγματι καταφέραμε να αποκρούσουμε τον εργασιακό χειμώνα και όχι μόνο αυτό, αλλά, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, κάναμε θετικά βήματα προς τα εμπρός”, είπε.

Αναφερόμενος στη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες, στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 11 μονάδες, στην ηλεκτρονική προαναγγελία υπερωρίας-υπερεργασίας (ώστε να γίνονται οι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας), στην ενίσχυση του προσωπικού του ΣΕΠΕ και σε άλλα μέτρα προστασίας της εργασίας.

… Τι έκανε ο κ.Μητσοτάκης με άλλοθι την πανδημία

Αντίστοιχα, ανέτρεξε στην ακύρωση των παραπάνω από την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, αμέσως μετά τις εκλογές: “Υποβάθμισε τον ΣΕΠΕ, κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%”, είπε. Και όπως πρόσθεσε, με αφορμή την πανδημία “οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και στη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία. Με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από ‘έκτακτα μέτρα’ που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους”.

Ως τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε:

  • Θεσπίστηκε η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου.
  • Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο.
  • Θεσπίσθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.
  • Μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας .
  • Δεν προβλέφθηκε καμία ρύθμιση και κανόνας για τη τηλεργασία, που γενικεύθηκε λόγω της πανδημίας και κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων.

Όπως κατέληξε ο κ. Τσίπρας, με το εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση “έρχεται τώρα να δώσει τη χαριστική βολή στον κόσμο της εργασίας”, θέτοντας το ερώτημα: “Θα τους το επιτρέψουμε;”. Για να δώσει την απάντηση “όχι”, κηρύσσοντας “τη μάχη των μαχών” και καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να μπουν μπροστά σ΄αυτό τον αγώνα. Διότι, όπως έκλεισε την ομιλία του, “όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος, η αντίστασή μας γίνεται καθήκον”…

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς

«Ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους. Μιλώντας για τα εργασιακά, λέει ό,τι φαντάζεται πώς περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση που δεν έχει, καν, παρουσιαστεί. Μιλάει με κλισέ και συνθήματα του μακρινού παρελθόντος τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύγχρονα προβλήματα», απαντά με ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

«Σε μια τέτοια εκδήλωση ταίριαζε γάντι η παρουσία του γνωστού “κατεβάζουμε τον διακόπτη”, Νίκου Φωτόπουλου που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα για να πει όσα επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v