Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης τρέχει πίσω από τις προτάσεις μας με καθυστέρηση

Το κυβερνητικό «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης και στον εμβολιασμό των «τριαντάρηδων». Το στοίχημα του τουρισμού και το ρίσκο. Επί ποδός για το (αντι)εργασιακό νομοσχέδιο, συσκέψεις Τσίπρα με συνδικαλιστές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης τρέχει πίσω από τις προτάσεις μας με καθυστέρηση

«Η υλοποίηση δύο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πόσο ρεαλιστικές και ‘ψαγμένες’ ήταν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε η κυβέρνηση από τους δικούς της αυτοσχεδιασμούς».

Αυτό σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτιμώντας τις χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις: πρώτον, να ανοίξει η εστίαση με λειτουργία των εξωτερικών χώρων και, δεύτερον, να προχωρήσει ο εμβολιασμός μεγάλων ομάδων πληθυσμού που εργάζονται σε επικίνδυνα, για τη διασπορά του ιού, πεδία, όπως τα τουριστικά και τα μεταφορικά πεδία.

Η πρώτη πρόταση υλοποιείται «όπως ακριβώς ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», όπως λένε, ενώ η δεύτερη ανταποκρίνεται (μερικώς) στο πλαίσιο, με την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη ότι αρχίζει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 30-39 ετών. «Δηλαδή, τις ηλικίες στις οποίες, κατά κύριο λόγο, ανήκουν εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι κούριερ ή οι ‘ντιλίβερι’», προσθέτουν.

Στο ερώτημα γιατί υπήρξε αυτή η εξέλιξη, αρμόδιες πηγές του κόμματος δίνουν διπλή απάντηση:

  • Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση της τεράστιας πίεσης από το εξάμηνο lockdown που νιώθουν οι επαγγελματίες της εστίασης και οι πολίτες, κυρίως οι νέοι.
  • Η δεύτερη προκύπτει από την ανάγκη να δοθεί η αίσθηση «επιστροφής στην κανονικότητα», αφού χωρίς αυτήν θα τιναχτούν στον αέρα όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, καθώς «η λήξη της πανδημίας δεν κηρύσσεται με διαγγέλματα», εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν συμφωνούν. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, δήλωσε χθες ότι «η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων», αλλά σε αυτό το «έστω» κρύβεται ο κίνδυνος για επικίνδυνη υποτροπή, εάν δεν τηρηθούν πρωτόκολλα και κανόνες -και εάν δεν συνοδευτεί το άνοιγμα με σοβαρό testing.

Κατά τις ίδιες πηγές, την πρώτη «κρυάδα» την πήρε χθες η χώρα από την ένταξή της στον κατάλογο των απαγορευμένων ταξιδιωτικών προορισμών (δια των ανάλογων οδηγιών) που συνέταξε ο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Όταν μία χώρα παραμένει σε κόκκινο χρώμα, τουριστικά πακέτα δεν θα κλειστούν όσο και αν η κυβέρνησή της δηλώνει αισιόδοξη για τη λήξη του πανδημικού συναγερμού», η παρατήρηση.

«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι χθες χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους η εστίαση για να αποτραπούν φαινόμενα υπαίθριου συνωστισμού. Σήμερα (σ.σ. χθες) ξαφνικά, κάνει το αυτονόητο που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες τόσες μέρες, χωρίς ωστόσο να εξηγεί γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα αλλά τη Δευτέρα του Πάσχα, αφήνοντας ακόμα δέκα μέρες περιθώριο για φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Μέχρι χθες χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό ομάδων εργαζομένων, κυρίως μικρότερων ηλικιών (κούριερ, εστίαση, τουρισμό) για ασφαλές άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Σήμερα ξαφνικά και ενώ η χώρα μας είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στους εμβολιασμούς, προαναγγέλλει το άνοιγμά του για τις ηλικίες από 30 ετών», προστίθεται.

Έρχεται «εργασιακός πόλεμος»

Πέραν τούτων, το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνει την επίθεσή του στην κυβέρνηση για τις επιχειρούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Αυτό ήταν το αντικείμενο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μία πρώτη τηλεδιάσκεψη με συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Κατά τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μεγάλη τηλε-εκδήλωση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανότατα την Μ. Τρίτη), με ομιλητή τον κ. Τσίπρα και εκπροσώπους από περίπου 200 συνδικαλιστικούς φορείς.

Ο στόχος είναι «να μπουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις σε διάταξη μάχης», δεδομένου ότι αμέσως μετά το Πάσχα ο υπουργός Εργασίας θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Μιλώντας χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας έδωσε στίγμα προθέσεων, καθώς έθεσε ως στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών «από το εργατικό και το κοινωνικό κίνημα», όπως είπε.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί απαίτηση και γραμμάτιο του κ. Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που τον έκαναν πρωθυπουργό, νομοθετώντας κατ’ εντολήν του ΣΕΒ και κηρύσσοντας τον πόλεμο στις δυνάμεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Παραπέμποντας, εμμέσως, στην παλαιότερη πρότασή του για «πολιτικό μορατόριουμ» λόγω πανδημίας, που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ιδιαίτερα την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να φέρει «τώρα» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αν και γνωρίζει ότι θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ένταση.

Την οποία, ένταση, πρόβαλε ως δεδομένη, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο «καταργεί το 8ωρο, συρρικνώνει τον μισθό και ακυρώνει κάθε έλεγχο της παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», όπως ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v