Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές στα μέτρα προστασίας και στήριξη της οικονομίας «τώρα»

Νέα παρέμβαση του Α. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι. Τηλεδιασκέψεις με υγειονομικούς παράγοντες και προτάσεις-κλειδιά για το ασφαλές «άνοιγμα» από το πολύμηνο lockdown.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές στα μέτρα προστασίας και στήριξη της οικονομίας «τώρα»

Την εξειδίκευση της χθεσινής έκκλησης που απηύθυνε στον κ. Μητσοτάκη, «να ξεχάσει έστω για λίγο τον φανατισμό του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ασχοληθεί με τις ζωές και την υγεία των πολιτών», θα επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Σε άλλη μία εκτός κοινοβουλευτικού σχεδιασμού παρέμβασή του, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την «Ελληνικός Χρυσός», θα αναφερθεί στα μείζονος σημασίας ζητήματα της επικαιρότητας, με πρώτο αυτό της πανδημίας. Κι αυτό διότι, από τη μια, τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική «στενάζουν» από τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων, ενώ, από την άλλη, η κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα δραστηριοτήτων πιεζόμενη από την αγορά, από τα οικονομικά δεδομένα και από τη διαρκώς μειούμενη ανοχή της κοινωνίας στα περιοριστικά μέτρα.

Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το lockdown μέσα στο lockdown και τα δήθεν ‘έξυπνα μέτρα’ δεν απέδωσαν, καθώς δεν συνοδεύθηκαν από το μαζικό testing, την αποσυμφόρηση των δημόσιων συγκοινωνιών και τους οργανωμένους ελέγχους στους χώρους εργασίας».

Αυτό, λένε, έχει σαν συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη κούραση της κοινωνίας, που ενώ στερείται βασικών δραστηριοτήτων και ελευθεριών, δεν βλέπει αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς στην εμβολιαστική διαδικασία και το αλαλούμ που παρατηρείται γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Τα τελευταία μέτρα, από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά, ήταν λάθος, περιόρισαν τον κόσμο σε κλειστούς χώρους αυξάνοντας τη διασπορά, απαιτείται αντίστροφη πορεία με προσανατολισμό στους ανοικτούς χώρους και έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας», ήταν το συμπέρασμα από τις τηλεδιασκέψεις που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με επιστήμονες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός της χώρας (μεταξύ άλλων, με τον Ηλία Μόσιαλο, την Αθηνά Λινού και τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα).

Δεδομένου ότι τα εν λόγω μηνύματα έφτασαν στην κυβέρνηση και από μέλη της επιτροπής των ειδικών, όπως φάνηκε από τις τελευταίες συνεδριάσεις της, το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων θεωρείται βέβαιο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, αυτή ακριβώς είναι η στιγμή της μεγάλης προσοχής που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση:

* Στο υγειονομικό επίπεδο, με πρωτόκολλα και κανόνες ώστε το άνοιγμα να μην οδηγήσει σε πισωγύρισμα.
Επίσης, με ενίσχυση, «έστω και τώρα», των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς «μαϊμουδιές» στη συμβολή των ιδιωτικών μονάδων.

Επ' αυτού, θεωρείται σημαντική η άρνηση των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών να δεχθούν την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας για απόσπαση ειδικευόμενων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία (Ιπποκράτειο και Λαϊκό) στην ιδιωτική κλινική «Λητώ». Όπως σημειώσαμε χθες, η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε καθώς το «Λητώ» εντάχθηκε μεν στην Covid νοσηλεία, χωρίς όμως να διαθέτει το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ωστόσο η απόσπαση γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία θεωρήθηκε «επιεικώς άστοχη ενέργεια».

* Στη στήριξη αγοράς/εργαζομένων, ώστε το άνοιγμα να μην αποκαλύψει έκρηξη λουκέτων και ανεργίας. «Την πραγματική κατάσταση στην αγορά θα τη δούμε όταν ‘τραβηχτεί η κουρτίνα’, αλλά οι δύο κινήσεις που προτείνουμε είναι το μίνιμουμ που πρέπει να γίνει για να μην πάμε σε κατάρρευση», εξηγούν.
Και αναφέρουν ως «κλειδιά» αντιμετώπισης της κατάστασης:

  • Πρώτον, τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αντί της απότομης διακοπής των έστω και ισχνών επιδομάτων (που συνοδεύουν τις αναστολές εργασίας) ή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Δεύτερον, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που προκλήθηκε από το πολύμηνο lockdown, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιμέρους μέτρα και την εξειδίκευσή τους επεξεργάζεται η οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, αντίστοιχα) με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η παρουσίαση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, «αν το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v