Η εξέλιξη της πανδημίας, η οριακή κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική και οι «τουλάχιστον περίεργες» διευθετήσεις του υπουργείο Υγείας με ιδιωτικές μονάδες «που δήθεν συμβάλλουν στην Covid νοσηλεία», θα μονοπωλήσουν (πλην απροόπτου…) το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στον σχεδιασμό παραμένουν, σταθερά, οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται να παρέμβει και τηλεοπτικά, καθώς μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η επιλογή του κόμματος να μη μιλά πλέον για «επικίνδυνους χειρισμούς» αλλά για «εγκληματικούς», δίνοντας νέο πρόσημο στην κριτική της.
Την αφορμή έδωσε το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο έγινε γνωστό ότι μετακινούνται ειδικευόμενοι γιατροί από νοσοκομεία αιχμής (Ιπποκράτειο και Λαϊκό) στην ιδιωτική κλινική «Λητώ», η οποία, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, θα δεχόταν από την προηγούμενη Πέμπτη περιστατικά Covid για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.
«Τη στιγμή που οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν διαρκείς εφημερίες και απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυσή τους με προσωπικό, το υπουργείο Υγείας τούς αποσπά δυνάμεις διότι το "Λητώ" δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό να αντιμετωπίσει τα Covid περιστατικά. Αυτό δεν θα μείνει έτσι», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μιλώντας ακόμα και για δικαστική διερεύνηση.
Δύο εκατ. ευρώ σε ιδιωτική κλινική
Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, ωστόσο, αποκαλύφθηκε από έτερο έγγραφο ότι ο ΕΟΠΥΥ ενέκρινε εκταμίευση δύο εκατ. ευρώ προς ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης για συμβολή σε Covid νοσηλεία. Το ποσόν αντιστοιχεί σε υπηρεσίες 28 ημερών, αλλά και «σε μελλοντικές δαπάνες».
«Στον σχεδιασμό τους, αντί επίταξης, προβλέπουν μόνο "δωράκια" στους κλινικάρχες, όπως τα διπλά νοσήλια για τις ελάχιστες κλίνες που διαθέτουν και αποσπασμένους γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι χειρισμοί τους έχουν πάψει να είναι μόνο επικίνδυνοι. Είναι εγκληματικοί», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα παραπάνω ζητήματα.
Τι γίνεται με το εμβόλιο της ΑΖ;
Πέραν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρει ερωτήματα για την τροπή που παίρνει η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την απόφαση 13 χωρών να την αναστείλουν -μεταξύ αυτών, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Τις αποφάσεις για αναστολή πήραν οι ανά χώρα εθνικοί οργανισμοί φαρμάκου, επικαλούμενοι τις θρομβώσεις που παρουσιάσθηκαν σε ένα (μικρό) αριθμό εμβολιασμένων τους. Ο δικός μας ΕΟΦ, αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο πρόβλημα στους πολίτες που χορηγήθηκε το εμβόλιο της ΑΖ και, συνεπώς, δεν αναστέλλει τη χρήση του.
Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι, πράγματι, δεν υπάρχει καταγγελία ή ανεπίσημη ενημέρωση ότι παρατηρήθηκαν θρομβώσεις. Επιπλέον, εγείρουν ερωτήματα για το εάν «κρύβεται κάτι άλλο» πίσω από τις αποφάσεις αναστολής. Όπως, για παράδειγμα, άσκηση πίεσης στην AstraZeneca για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη διάθεση των δόσεων ή και αλλαγή πλεύσης προς άλλο εμβόλιο, όπως το Sputnik V.
Στο όνομα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έσπευσε να πάρει θέση «πριν δοθούν απαντήσεις», ωστόσο καλεί το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει τη σύγχιση των πολιτών. Τόσο αυτών που έκαναν το εμβόλιο προ ημερών όσο και κυρίως όσων έχουν πάρει σειρά για τις επόμενες ημέρες και έχουν τρομοκρατηθεί.
Κατά τις πληροφορίες, στελέχη του κόμματος έχουν εντατικές επαφές τις τελευταίες ώρες με εγχώριους επιστήμονες αλλά και με παράγοντες χωρών που «έβγαλαν κόκκινο» στο εμβόλιο της ΑΖ, προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη για το αναγκαίο της αναστολής. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση τόσο από Βρυξέλλες όσο και από την κυβέρνηση. «Αλλιώς θα χαθούν εμβολιασμοί λόγω σύγχισης και τέτοια πολυτέλεια δεν την έχουμε», τονίζουν.