Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για συγκάλυψη, να φύγει η Μενδώνη

Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κα Μενδώνη, υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Λέγατε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις και μιλάτε τώρα για ηθικό δημόσιο διάλογο; Μαθήματα υποκρισίας για την «υπόθεση Λιγνάδη».

Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για συγκάλυψη, να φύγει η Μενδώνη

«Όσο ήσασταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχατε μετατραπεί σε αναπαραγωγό των τρολ. Σ' αυτή την αίθουσα είπατε ότι η κυβέρνησή μας αντήλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, μεταφέρατε δημοσιεύματα του "Μακελειού" που διέσυραν τον νεκρό πατέρα μου ως συνεργάτη της χούντας. Κι έρχεστε να μου κάνετε μαθήματα για τον δημόσιο λόγο; Είναι αντιπερισπασμός ντροπής να μας φέρετε εδώ να μιλάμε για τον δημόσιο διάλογο αντί για τα παραπάνω».

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην προσπάθεια, όπως είπε, του πρωθυπουργού να προσπεράσει την πολιτική ευθύνη του ιδίου και της υπουργού Πολιτισμού στην πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη, προκαλώντας σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη ηθικού δημόσιου λόγου.

Την ίδια στιγμή, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει), ο οποίος πρόβαλε χθες, μέσω των social media, δημοσιεύματα περί σύνδεσης κυκλώματος παιδεραστίας με το κυβερνητικό επιτελείο, καταδίκασε τέτοιες ατεκμηρίωτες αναφορές. «Έχω υποστεί προσωπικά επιθέσεις με άθλιες αναρτήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Διαφωνώ κάθετα με πολλά από όσα η ευκολία του πληκτρολογίου σάς καταλογίζει. Από όλους. Και τα καταδικάζω. Παρότι εσείς δεν πράξατε ποτέ κάτι αντίστοιχο», είπε.

Μίλησαν γιατί δεν ήθελαν… το Ελληνικό;

Με τη φράση «μας παραδίδετε μαθήματα δημόσιου διαλόγου ενώ είναι μαθήματα υποκρισίας», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ουσία της υπόθεσης Λιγνάδη, αναδεικνύοντας την πολιτική ευθύνη της κας Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη, προσωπικά, ενώ παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσπάθησε να τη συγκαλύψει.

Όπως είπε:

  • Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίχθηκε μία άκομψη, χοντροκομμένη προσπάθεια συγκάλυψης, με ισχυρισμούς περί «ταλαιπωρίας του γνωστού σκηνοθέτη για το τίποτα». Επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις ως παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας, όμως αυτό που αμφισβητείται είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας. Πάνω από εσάς πλανιέται η σκιά της κας Μενδώνη που επιμένετε να προστατεύετε και να στηρίζετε παρά την κατακραυγή του κόσμου της Τέχνης εναντίον της. Αφού λέτε ότι τη στηρίζετε επειδή ξεκόλλησε επενδύσεις, βάλτε την στη θέση του κ. Γεωργιάδη, που τις έχει κολλημένες. Δεν σκεφτήκατε ότι έτσι εξευτελίζετε τα θύματα που άνοιξαν την ψυχή τους; Ο Νίκος Σ. μίλησε γιατί δεν ήθελε το Ελληνικό; Πόση χυδαιότητα χωράει σ' αυτό;
  • Αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της διότι, όπως λέτε, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό λάθος. Αναρωτιέμαι: γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Θα παραμένετε πολιτικά έκθετος όσο καλύπτετε την υπουργό σας.
  • Εμείς αλλάξαμε τον νόμο (για τις διοικήσεις στα πολιτιστικά νομικά πρόσωπα) και η υπουργός Πολιτισμού κα Ζορμπά προκήρυξε διαγωνισμό τον οποίον ακύρωσε η κα Μενδώνη. Από μόνη της; Αφού η ίδια είπε ότι τον κ. Λιγνάδη τον γνώρισε τρεις ημέρες πριν τον διορίσει. Γιατί επικαλέσθηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον απευθείας διορισμό του;
  • Όταν έγιναν οι καταγγελίες, γιατί του έδωσε χρόνο να εξαφανίσει στοιχεία πριν συλληφθεί; Από μόνη της;
  • Αφού την αφήσατε να λέει ψέματα (όπως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο), ότι μόνος του παραιτήθηκε, είπατε εκ των υστέρων ότι εσείς, η κυβέρνηση, του ζητήσατε να παραιτηθεί. Ποια είναι η αλήθεια;

Ποιος ήξερε τελικά τον κ.Λιγνάδη;

Αφού η κα Μενδώνη λέει ότι δεν τον γνώριζε τον κ. Λιγνάδη, ενώ κι εσείς λέτε το ίδιο, τότε ποιος τον έβαλε στο Εθνικό;

Τι σήμα δίνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ (σ.σ. ο Νίκος Ρωμανός) όταν επιτίθεται στο ΣΕΗ με σκαιούς χαρακτηρισμούς, όταν λέει ότι «είναι αριστεροί» οι καλλιτέχνες που προωθούν τις αποκαλύψεις στη Δικαιοσύνη, όταν τους κατηγορεί ότι δεν μιλούσαν τόσα χρόνια ενώ ήξεραν; Σοβαρά; Είναι το ίδιο με το απαράδεκτο που λέγεται για τα θύματα: «τώρα το θυμήθηκαν;».

Η προσωπική και συλλογική σας έγνοια δεν ήταν να ενθαρρύνετε τα θύματα. Ηταν να προφυλάξετε τον κ. Λιγνάδη να μην πέσει στα σκυλιά όπως μας είπε προχθές ο κ. Γεραπετρίτης. Βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο (τον Χρήστο Ταραντίλη), με τόσες περγαμηνές που έχει, να κομπιάζει και να λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρει καν το όνομά του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση, στην περίπτωση της καταγγελίας που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου, κινήθηκε τελείως διαφορετικά, καθώς διέγραψε αμέσως τον καταγγελλόμενο από τη ΝΔ (σ.σ. ήταν γραμματέας Νομαρχιακής Οργάνωσης).

Στο σημείο αυτό, απέδωσε εκ νέου ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην κα Μπεκατώρου, διότι με το θάρρος της άνοιξε το παράθυρο στην κάθαρση. Κι αυτό, όπως είπε, είναι η αισιόδοξη πλευρά όλης αυτής της υπόθεσης που παρακολουθεί με ανατριχίλα η κοινωνία. Συνέστησε, δε, στον κ. Μητσοτάκη να πάει να μιλήσει με τους ανθρώπους του Πολιτισμού, όπως έκανε και ο ίδιος πολλές φορές, διότι τα προβλήματά τους είναι πολλά, δεν περιορίζονται μόνο στα περιστατικά σεξουαλικής (και άλλης) κακοποίησης αλλά οφείλονται στην εργασιακή ζούγκλα που υφίστανται, «όπως άλλωστε και ολόκληρη η κοινωνία». Και κατέληξε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πράξεις σας συντρίβουν τους εργαζόμενους, όχι ο δημόσιος διάλογος. Ο σκοτεινός κόσμος του Διαδικτύου, που είπατε, έχει και την άλλη πλευρά που αναδεικνύει τις πολιτικές σας.

Εσείς, με την έλλειψη ενσυναίσθησης, είστε οι τροφοδότες. Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών σας, όχι εκτός. Το πρόβλημα είστε εσείς, όχι οι άλλοι».

Τα γραπτά της κ.Αγαπηδάκη και το “ένοχο μυστικό”

Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα γραφόμενα της νυν κυβερνητικής αρμόδιας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Ειρήνης Αγαπηδάκη, στο Διαδίκτυο, όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

“Τον Δεκ 2016, ας πούμε, έγραφε: “και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει , ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι”. Ή “εμείς θέλαμε να φύγεις με εκλογές Αλέξη, εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα δωματιάκια του Κορυδαλλού”. Να τη χαίρεστε κύριε Μητσοτάκη”.

Αναφέρθηκε επίσης σε σχόλια (στο Διαδίκτυο) και άλλων νυν κυβερνητικών ή κομματικών παραγόντων, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη (“πήγαν τα ΟΥΚ να διασώσουν τον Τσίπρα στις Μαλδίβες”) ή το διαδικτυακό σύνθημα της ΝΔ πριν από τις εκλογές που, όπως είπε, “είναι ακατάλληλο δι΄ανηλίκους και δεν μπορώ να το αναφέρω”.

Δεν άφησε εκτός καταγγελιών, άλλωστε, και τη γνωστή επίθεση που δέχθηκε από το “Μακελειό” για την βίλα “που δήθεν αγόρασα”, με τους δημοσιογράφους Γ.Παπαχρήστο και Γ.Κουρτάκη να το υιοθετούν επί σειρά εβδομάδων.

Επανέλαβε επίσης την κατηγορία, πάλι από το “Μακελειό” ότι ο πατέρας του ήταν συνεργάτης της χούντας, προσθέτοντας ότι “εσείς κύριε Μητσοτάκη ήρθατε εδώ, στη Βουλή, κρατώντας αυτό το δημοσίευμα για να μου κάνετε επίθεση”.

Αναφορικά δε, με τα ψέμματα, όπως είπε, κυβερνητικών παραγόντων, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ χαλάρωσε τις ποινές για τους παιδεραστές, ο κ.Τσίπρας διάβασε τα άρθρα που τροποποιήθηκαν και αυστηροποίησαν τόσο το πλαίσιο όσο και τις ποινές.

“Μην με προκαλείτε, μην με κάνετε να μιλήσω για τον συνεργάτη σας Νίκο Γεωργιάδη που καταδικάστηκε σε 28 μήνες επειδή ασέλγησε σε ανήλικους στη Μολδαβία”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση που μπήκε στο αρχείο, τελικά, λόγω παραγραφής.

Απάντησε, τέλος, εν είδη ερωτήματος, στο επίμονο αίτημα του κ.Μητσοτάκη να αναφέρει το “ένοχο μυστικό” που, όπως είπε ο κ.Τσίπρας στην πρωτομιλία του, τον συνδέει με την κ.Μενδώνη.

“Ρωτάω αλλά δεν μας λέτε: ποιος τοποθέτησε τον Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο αφού η κ.Μενδώνη είπε ότι δεν τον γνώριζε; Είδε φως και μπήκε;

Εκτός και αν η κ.Μενδώνη μένει στη θέση της διότι ξέρει ποιοι της είπαν να βάλει τον Λιγνάδη. Μήπως αυτό είναι το ένοχο μυστικό;”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v