Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ στην κυβέρνηση με ανοίγματα στον μεσαίο χώρο

«Δεν μας αρέσει το άγουρο φρούτο αλλά ο Μητσοτάκης δεν θέλει το σάπιο, γι' αυτό θα πάει σε εκλογές εντός του έτους». Τι κρύβει η απειλή εμπάργκο στην ΕΡΤ. Κριτική και για την υπόθεση Λιγνάδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ στην κυβέρνηση με ανοίγματα στον μεσαίο χώρο

Θα μπορούσε να ήταν “ένας Τσίπρας από τα παλιά”, αλλά στις παρεμβάσεις και στην τακτική που επιλέγει καθημερινά, πλέον, αποτυπώνεται (και) η εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό “μετακομίσει” στη Βουλή ώστε να παρεμβαίνει στην Ολομέλεια όποτε κρίνει αναγκαίο, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους συνεργάτες του. Παράλληλα, οργανώνει επισκέψεις σε χώρους που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση, πραγματοποιεί ή συμμετέχει σε σωρεία τηλεδιασκέψεων, πυκνώνει την παρουσία του στα social media και λέει όλο και αραιότερα “όχι” σε αιτήματα για συνεντεύξεις.

Όπως έχουμε σημειώσει κατά καιρούς, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί “περίπου βέβαιη” την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του έτους, με τον άγνωστο “x” να αφορά τη στιγμή που θα προκηρυχτούν (αρχές καλοκαιριού ή φθινοπώρου).

Οικονομική κρίση και ελληνοτουρκικό είναι, λένε, οι δύο βασικοί παράγοντες που “υποχρεώνουν” τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του να σπεύσουν σε πρόωρες εκλογές πριν λάβουν τα μέτρα που σχεδιάζουν ήδη, δηλαδή σκληρή λιτότητα “α λα 2010-2014” και συμφωνία για Χάγη χωρίς να είναι γνωστές από τώρα οι καθοριστικές “λεπτομέρειες” για τις ελληνική θέση στις θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αυτή τη βεβαιότητα στη πρόσφατη συνέντευξη του (στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα) εξηγώντας εκ νέου τον λόγο που αυτή τη στιγμή δεν ζητά ο ίδιος εκλογές: “Δεν βιάζομαι για κάτι. Δεν υιοθετώ την λογική του ώριμου φρούτου. Αλλά προσέξτε: δεν είναι τα ώριμα φρούτα αυτά τα οποία πέφτουν. Τα σάπια φρούτα πέφτουν. Τα άγουρα φρούτα αν τα κόψεις, δεν έχει νόημα να τα γευτείς. Δεν είναι η ώρα τώρα να ζητήσω εκλογές. Θα έρθει αυτή η ώρα”.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ένα (άγουρο) εκλογικό αίτημα εν μέσω πανδημίας θα ήταν σαν να ζούμε κι εμείς εκτός τόπου και χρόνου, ενώ, από την άλλη, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές εντός του έτους “το ώριμο φρούτο της κυβέρνησης του θα γίνει σάπιο”. Συνεπώς, η τακτική του “σκληρού ροκ” με δυνατά ανοίγματα στον περίφημο μεσαίο χώρο, είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ως τέτοιο άνοιγμα δε, πέραν των καθημερινών παρεμβάσεων για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κλπ, θεωρείται και η στάση που κράτησε το κόμμα για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια: “ναι, υπάρχουν φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας, ναι, υπάρχει ανάγκη για την φύλαξη τους αλλά, όχι, αυτή δεν μπορεί να γίνει με αστυνομικά τμήματα μέσα στα Ιδρύματα”. Που σημαίνει, να συγκροτηθούν σώματα φύλαξης αλλά να υπάγονται στα ίδια τα Ιδρύματα (όπως έχει ζητήσει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων) και όχι στην ΕΛ.ΑΣ.

Παρότι το νομοσχέδιο της κ.Κεραμέως ψηφίσθηκε (σ.σ. μόνο από ΝΔ και Ελληνική Λύση) , το ραντεβού της αντιπαράθεσης πλέον μεταφέρεται στην εφαρμογή του, καθώς “η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ιδρυθεί μεν, αλλά είναι ερώτημα εάν θα αναλάβει δράση”.

Το εμπάργκο στην ΕΡΤ

Πέραν τούτων, η απειλή για εμπάργκο στην ΕΡΤ δεν ήρθε τυχαία. Την αφορμή την έδωσε το “ραβασάκι” που τοιχοκολλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε εσωτερικό χώρο της δημόσιας τηλεόρασης με οδηγίες προς τους αρμόδιους: “Δεν παίζουμε φωτογραφία ούτε βίντεο Κ. Μητσοτάκη από βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη (τραπέζι) Ικαρία. Επίσης παίζουμε μόνο πλάνα του Δ. Λιγνάδη, όχι με άλλους”. (σ.σ. όχι με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη).

Κατόπιν τούτου, ο κ.Τσίπρας ζήτησε ανοικτά, από το βήμα της Βουλής, την παραίτηση της διοίκησης της ΕΡΤ και τον ορισμό νέας, με διακομματική συνεννόηση στη Βουλή, όπως δηλαδή γίνεται για τις ανεξάρτητες αρχές. Υπενθυμίζοντας ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης όρισε πρόεδρο της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος ήταν (μέχρι τις εκλογές) διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. “Αν το είχα κάνει εγώ αυτό θα είχε γίνει χαμός. Εσείς το κάνατε γιατί μπορείτε”, είπε στον πρωθυπουργό, δεχόμενος ότι και η δική του κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε στη δημόσια τηλεόραση.

Λίγες ώρες μετά, ο κ. Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του ότι δεν πρέπει να επιτραπεί πλέον το “εσείς μπορείτε” και εισηγήθηκε το εμπάργκο. Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση έχει ληφθεί αλλά θα δοθεί στην κυβέρνηση περιθώριο άλλης μίας εβδομάδας πριν υλοποιηθεί, καθώς τη σκυτάλη στη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Με αφορμή αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιμείνει στο αίτημα του, ενώ θα επιδιώξει επαφές με την ΕΣΗΕΑ και τους εργαζόμενους στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Την εν λόγω πρόταση στήριξε δημοσίως (“Kontra”) ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας ότι την έχει διατυπώσει ο ίδιος προ πολλού. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να “χτυπήσει” το εμπάργκο αφού… είχε κάνει το ίδιο όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

Ήξερε ο κ. Μητσοτάκης για τον Δ. Λιγνάδη;

Στην πίεση για την ΕΡΤ αλλά και στην επιμονή του κ. Τσίπρα να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τον κ. Λιγνάδη μετά τις καταγγελίες που οδήγησαν στην παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, αποδίδεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η άρνηση του κ.Μητσοτάκη να τριτολογήσει προ ημερών στη Βουλή. “Είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί από συνεδρίαση της Βουλής χωρίς τριτολογία”, λένε, μιλώντας για εμφανή αμηχανία του πρωθυπουργού καθώς όλα τα ρεπορτάζ εμφανίζουν τον κ. Λιγνάδη προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για το Εθνικό Θέατρο.

“Από μόνη της αυτή η επιλογή δεν θα ήταν πρόβλημα διότι ουδείς οφείλει να γνωρίζει τα έργα και τις ημέρες του εκλεκτού του. Εφόσον όμως αποκαλύπτονται διαρκώς λεπτομέρειες για τη ‘δράση’ του Λιγνάδη, για έρευνες που δεν ολοκληρώθηκαν ή για καταγγελίες, τότε υπάρχει θέμα”, λένε. Αυτό ακριβώς ήταν το νόημα της νέας παρέμβασης που έκανε ο κ. Τσίπρας, μέσω των social media το Σάββατο, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό:

“Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις.

  • Για ποιο λόγο η κ. Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες, παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού;
  • Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του.
  • Αν ο λόγος είναι ότι ο ίδιος έσπευσε να δώσει λίγο από την κάλυψη της δικής του εξουσίας σε κάποιον που καταγγέλλεται για τόσο απεχθή εγκλήματα, να ξέρει ότι διέπραξε ασυγχώρητο ατόπημα.

Αν πιστεύει ότι θα μπορέσει όλο αυτό να το κρύψει κάτω από το χαλί, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ξεχαστεί, κάνει τεράστιο λάθος. Ο φόβος πια έσπασε. Και θαρρώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v