Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για σοβαρά ατυχήματα

«Αν εγώ είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε διαγραφεί από τη ΔΑΠ διότι έστειλε στο νοσοκομείο τον πρύτανη της σχολής του, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Εσείς όμως μπορείτε», η κατηγορία. «Εσείς έχετε δικαίωμα σε κορωνο-γλέντια, οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για σοβαρά ατυχήματα

«Έχετε το θράσος να μιλάτε για τη Νεολαία Λαμπράκη, την οποία η δική σας παράταξη αποκαλούσε "οι αλήτες με τα πρησμένα πόδια". Τώρα, τους φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας πάλι αλήτες τους λέτε, που δεν σκέφτονται τη δημόσια υγεία και τολμούν να αγωνίζονται για καλύτερη ζωή».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, από το βήμα της Βουλής, στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για τα συλλαλητήρια των ημερών, κατηγορώντας τον για συμπεριφορά εκτός τόπου και χρόνου, με αφορμή και την εικόνα από την Ικαρία. «Δεν είστε κεντρώος πολιτικός, είστε ακραίος. Δεν έχετε ενσυναίσθηση για το πώς ζει ο μέσος πολίτης σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο τμήμα της παρέμβασής του το αφιέρωσε στο (υπό ψήφιση) ν.σχ. για τα Πανεπιστήμια και, κυρίως, στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επικαλούμενος την αντίδραση φοιτητών-πρυτάνεων και δεξιών παραγόντων, όπως ο πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης. «Κόβετε κονδύλια για τη δημόσια εκπαίδευση. Αφήνετε 24.000 λιγότερους εισακτέους τον χρόνο, για να μεγαλώσετε τη δεξαμενή πελατών των κολεγίων».

Αποκρούοντας τα περί «βίας και ανομίας» στα Πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναβάθμισε προσφάτως σε υφυπουργό Ναυτιλίας τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος, όταν ήταν φοιτητής, εισέβαλε μαζί με άλλους στην αίθουσα συνεδριάσεων των καθηγητών και άδειασε πυροσβεστικούς κρουνούς, με αποτέλεσμα ο πρύτανης κ. Μπένος να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. «Η ΔΑΠ τον είχε διαγράψει και εσείς τον κάνατε υφυπουργό. Αν εγώ είχα κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Εσείς μπορείτε», είπε.

«Μεγάλο το θράσος σας»

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

  • Εκμεταλλεύεστε μία πρωτοφανή κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου, επιτήρησης, απαγορεύσεων και βαρύτατων προστίμων. Δεν δίνετε δεκάρα για το αν κολλάει ο ιός στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, δεν κάνατε τίποτα για να μην πλήξετε συμφέροντα, νομοθετήσατε ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες σε όσους ασθενήσουν και επιστρέψουν στη δουλειά. Δεν δίνετε δεκάρα ούτε για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε στα σχολεία. Δεν αυξήσατε τον αριθμό των σχολικών αιθουσών, διότι δεν θέλετε να δώσετε δεκάρα για επιπλέον καθηγητές.
  • Εσείς που θα έπρεπε να δίνετε παράδειγμα, υποπέσατε για δεύτερη φορά, στην Ικαρία, στο ατόπημα της παραβίασής τους. Μας είπατε χθες (σ.σ. στη συνέντευξη στο Σκάι) πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι σας στην Ικαρία. Ναι… ξέρουμε πόσο κουραστικό είναι ένα ταξίδι 45 λεπτών με Σινούκ που κάνει και θόρυβο. Μία συγγνώμη δεν ζητήσατε, ούτε ντροπή νιώσατε για τα πανηγύρια με τις τσαμπούνες και τα βιολιά ενώ έχουμε 6.000 νεκρούς. Δεν το κάνατε, διότι ξέρετε ότι έχετε μιντιακή υπεροπλία, ότι θα δώσετε εντολές να μην παιχτεί τίποτα. Αν εγώ είχα βάλει τον κολλητό μου να διοικήσει την ΕΡΤ, θα μιλούσατε για σταλινισμό. Εσείς βάλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, τον κ. Ζούλα, να διοικεί την ΕΡΤ και να δίνει οδηγίες να μην παιχτεί ούτε το κορωνο-γεύμα στην Ικαρία ούτε πλάνα του κ. Λιγνάδη «με άλλους», δηλαδή με εσάς.
  • Είναι μεγάλο το θράσος σας να καταγγέλλετε εμένα για «οργανωτή των κορωνο-συλλαλητηρίων», των αντιδράσεων των νέων στο ν.σχ. που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εσείς έχετε δικαίωμα σε κορωνο-γλέντια, οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Δεν είστε κεντρώος πολιτικός, είστε ακραίος. Δεν έχετε ενσυναίσθηση για το πώς ζει ο μέσος πολίτης σήμερα.
  • Θέλετε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα για να δώσετε περισσότερο χώρο στους ιδιώτες και στην αγορά.
  • Εμείς θέλουμε περισσότερο και καλύτερο κράτος, κανόνες στην αγορά. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η πανδημία, όμως, είναι μία νέα συνθήκη που καθιστά ακατάλληλες τις ιδέες σας. Τα δημόσια συστήματα υγείας κράτησαν όρθιες τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, οι έρευνες στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων γίνονται. Στη χρονιά της πανδημίας ψηφίσατε προϋπολογισμό με 600 εκατ. λιγότερα στη δημόσια υγεία.
  • Φέρνετε ένα ν.σχ.-δώρο στους ιδιοκτήτες των κολεγίων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια άλλων χωρών, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Αφήνετε 24.000 λιγότερους εισακτέους τον χρόνο για να μεγαλώσετε τη δεξαμενή πελατών των κολεγίων.
  • Είναι υπαρκτό το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, αλλά εσάς σας ενδιαφέρει να κρύψετε τη βασική σας επιλογή, που είναι η υποβάθμισή τους. Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε ένα συμβόλαιο συμφερόντων παρακάμπτοντας το Σύνταγμα. Η κα Κεραμέως έφερε νύχτα την τροπολογία για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων με εκείνων των ΑΕΙ. Έτσι αντιλαμβάνεστε την αριστεία; Σε συνθήκες κανονικότητας, δεν θα βρίσκατε πλειοψηφία στη Βουλή για να το περάσετε, αλλά τώρα έχετε εκχωρήσει την ψήφο των βουλευτών στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μιλάτε για αυτούς που περνούν στις Σχολές με βαθμούς 1, 2 ή 3. Αν έχετε πρόβλημα με αυτό, τότε γιατί δεν σας ενδιαφέρει που αυτοί οι «κομμένοι» θα πηγαίνουν στα κολέγια με μοναδικό κριτήριο τη συνεπή καταβολή των διδάκτρων; Εγώ δεν πήγα στο Κολάμπια, πήγα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είμαι περήφανος γι’ αυτό.
  • Ήσασταν υπουργός της κυβέρνησης που έκοψε όλες τις υποτροφίες στα πανεπιστήμια, τις οποίες εμείς τις ξαναφέραμε. Τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά τη σπουδαία κατάταξή τους για το επίπεδο των σπουδών τους, είναι ουραγοί στην Ευρώπη σε αναλογία καθηγητών ανά φοιτητές. Στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους.
  • Μετά την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, η όποια υπόνοια για έκνομες πράξεις εντός των πανεπιστημίων βαραίνει την αστυνομία, η οποία είναι η κατά νόμο υπεύθυνη και όχι πλέον τα ίδια τα πανεπιστήμια. Γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα; Και γιατί θα το λύσει η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων εντός;
  • Τις 1.030 προσλήψεις να τις κάνετε όχι σε ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς αλλά για να δημιουργηθεί ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα φύλαξης. Που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, θα επιτηρεί και όταν διαπιστώνει πράξη ή απειλή κατά της ζωής, θα ειδοποιεί την αστυνομία. Αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε να λυθεί το πρόβλημα. Να προκαλέσετε, ενδιαφέρεστε. Αναλαμβάνετε όμως την ευθύνη να προκαλέσετε σοβαρά ατυχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v