Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το 12ωρο vertigo της κυβέρνησης δεν έτυχε... πέτυχε

Η κορύφωση του δεύτερου κύματος και η αφύπνιση από την παρατεταμένη, λόγω πανδημίας, μετεκλογική νάρκη. Τα πρώτα δείγματα προοδευτικού «αντι-ΝΔ μετώπου» και το χτίσιμο κοινωνικών συμμαχιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Το 12ωρο vertigo της κυβέρνησης δεν έτυχε... πέτυχε

Το πρώτο κύμα της πανδημίας οφέλησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το δεύτερο κύμα, ειδικά στην κορύφωση του αυτές τις ημέρες, πλήττει σοβαρά την “ανεμελιά” του Μαξίμου και μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις.

Πρόκειται για την “ρεαλιστική και ψύχραιμη” αποτίμηση της (μέχρι τώρα) κατάστασης από επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, μετά και το πρωτοφανές αλαλούμ της χθεσινής ημέρας ως προς την εφαρμογή των νέων μέτρων (σ.σ. ακόμα και το ΦΕΚ εκδόθηκε… 12 ώρες μετά την εφαρμογή τους) με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Τι εννοούν με την διαφορά …από κύμα σε κύμα; Ότι με την έλευση “του άγνωστου, ύπουλου κι αόρατου εχθρού” πριν από έντεκα μήνες, η κοινωνία συσπειρώθηκε γύρω από την (νεοεκλεγμένη, άλλωστε) κυβέρνηση και όχι απλώς “έμεινε σπίτι”, αλλά δέχθηκε αγόγγυστα πρωτόγνωρες αποφάσεις, όπως αναστολή εργασίας και δραστική μείωση εισοδήματος.

Σε ένα βαθμό, όπως λένε, αυτή η ανοχή δόθηκε και στην έναρξη του δεύτερου κύματος, παρότι τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στο τρίμηνο μεσοδιάστημα “προκάλεσαν τουλάχιστον ερωτηματικά”: από τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός και την απουσία μέτρων για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέχρι την απόφαση της κ. Κεραμέως να νομοθετήσει… την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αμέσως μετά την λήξη της ανοιξιάτικης καραντίνας.

“Η κυβέρνηση περιορίσθηκε στους πανηγυρισμούς για την επιτυχή έκβαση του πρώτου κύματος και συμπεριφέρθηκε σαν να μην επρόκειτο να ξεσπάσει δεύτερο κύμα, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των επιστημόνων ανά τον κόσμο”, εξηγούν.

Κατά τη ανάλυση αυτή, με την επιστροφή του κορωνο-εφιάλτη άρχισε να διαφαίνεται η αποτυχία στην αντιμετώπιση του, όχι τόσο λόγω λαθών όσο εξαιτίας της άρνησης του επιτελικού κράτους να προχωρήσει σε αναγκαίες πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα της φιλοσοφίας του: “οι μαθητές και οι επιβάτες παρέμειναν ‘σαρδέλες’, οι προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας, το lockdown στη Θεσσαλονίκη αποφασίσθηκε όταν άρχισε να ‘μυρίζει’ Μπέργκαμο και οι επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων έμειναν στα χαρτιά ακόμα κι όταν ‘γονάτισε’ το δημόσιο σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα”.

Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η διαφορά των τελευταίων ημερών σε σχέση με όλες τις προηγούμενες είναι η ανάδειξη του φαύλου κύκλου στον οποίον οδήγησαν οι παραπάνω τακτικές “συν η κεντρική επιλογή για ‘μέτρα-ακορντεόν’ και η ανοικτή αμφισβήτησή τους από όλο και περισσότερους ειδικούς (λοιμοξιολόγους κ.λπ.).

Η …αφύπνιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αμηχανία του προηγούμενου διαστήματος αφενός συνέβαλε στο “να ανοίξουν στόματα” (σ.σ. για παράδειγμα μελών της επιτροπής) και, κυρίως, στο να παρουσιάζονται εναλλακτικές λύσεις που προκαλούσαν ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα “σε βαθμό που να μην αγνοούνται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης”.

Η απόφαση του κ. Τσίπρα …να μεταφέρει το γραφείο του στη Βουλή ώστε να παρεμβαίνει συνεχώς και εκτός σχεδιασμού, καθώς και οι αυξανόμενες επισκέψεις του σε πόλεις που μαστίζονταν από τα κρούσματα (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στα νοσοκομεία ή οι συνεχείς τηλε-επαφές με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, έσπρωξαν τον κομματικό μηχανισμό στην εξωστρέφεια και “δοκίμασαν την αλαζονεία της κυβέρνησης”.

Η παρέμβαση για τις πατέντες των εμβολίων ακριβώς τη στιγμή που άρχισε να αναδεικνύεται το μεγάλο φιάσκο στη συμφωνία ΕΕ-εταιρειών αλλά και η παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, (εκτιμούν ότι) έδωσε πόντους στον κ. Τσίπρα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων όπως προκύπτει από την συνεργασία του με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Την ώρα που ο Μητσοτάκης ασχολείτο αποκλειστικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Τσίπρας πρότεινε λύσεις για να γίνει …ο εμβολιασμός. Δεν πας στο δεύτερο βήμα παρακάμπτοντας το πρώτο”, έλεγαν συνεργάτες του όταν ο πρωθυπουργός χλεύασε (από το βήμα της Βουλής) την πρόταση για τις πατέντες, πάνω στην οποία υζητούν σήμερα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Πάμε σε “αντι-ΝΔ μέτωπο”;

Ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία εμφανίζουν την εμφάνιση προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς επίσημες ανακηρύξεις συμμαχιών και συνεργατικών σχημάτων. Το ΚΙΝΑΛ δείχνει “στοχοπροσηλωμένο” στην (πολλές φορές πολύ αυστηρή) κριτική του στις κυβερνητικές επιλογές με υποχώρηση της τακτικής των ίσων αποστάσεων, σε βαθμό που ακόμα και οι ορολογίες που χρησιμοποιεί στις παρεμβάσεις του ταυτίζονται με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Ακόμα και το ΚΚΕ ακολουθεί όλο και πιο σπάνια τη γνωστή συνταγή ‘όλοι ίδιοι είναι’ έρχεται σε μετωπική με την κυβέρνηση”, παρατηρούν.

“Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι εγκαταλείφθηκε το ‘αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο’, αλλά είναι και πολύ σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι το ‘αντι-ΝΔ’ μέτωπο έχει την αξία του σε μία χρονική στιγμή που οι πολίτες αρχίζουν (κι αυτοί…) να συνέρχονται από την μετεκλογική νάρκη, έστω και αν αυτή παρατάθηκε χρονικά λόγω πανδημίας”, τονίζουν.

Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι ο υγειονομικός κίνδυνος και η ανασφάλεια που προκαλεί η επελαύνουσα “πανδημία της φτώχειας” οδηγεί ήδη σε κοινωνικές συμμαχίες, οι οποίες θα “επιβάλλουν” τις πολιτικές όταν αναδειχθεί η ανάγκη νέας διακυβέρνησης. Και θεωρούν βέβαιο ότι αυτές οι διεργασίες “μπήκαν στο αυλάκι”, καθώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του έτους παραμένει στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v