«Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είναι το πιο κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας και πρέπει αυτό το στοίχημα να κερδηθεί οπωσδήποτε».
Σε αυτά τα λόγια υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα αποτυπώνεται η αγωνία προκειμένου να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το δύσκολο αυτό διάστημα, με στόχο την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αμέσως μετά.
Αρκετοί είναι οι παράγοντες που κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκο τον ήδη δύσκολο γρίφο που έχουν να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και επιστήμονες. Ανάμεσά τους, η έλλειψη εμβολίων, δεδομένης της σχετικής καθυστέρησης των φαρμακευτικών εταιριών, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ψυχρός καιρός, η αναμενόμενη αύξηση των εποχικών ιώσεων, οι μεταλλάξεις του ιού με την αβεβαιότητα που τις συνοδεύει και ασφαλώς η κόπωση των πολιτών, οι οποίοι επί ένα σχεδόν χρόνο βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Το στοίχημα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Επιστημόνων του υπουργείο Υγείας, να προχωρά στην έγκαιρη και προληπτική λήψη μέτρων για να ελέγχεται η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην ξαναφτάσει αυτό στα όριά του. Και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να λειτουργήσει με βάση το σύστημα «ακορντεόν», δηλαδή σκληραίνοντας τα μέτρα όπου απαιτείται και χαλαρώνοντάς τα όπου δίνεται η δυνατότητα σε υγειονομικό επίπεδο.
«Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά χθες από τη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός, ζητώντας απ’ όλους την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα μπορέσουμε «να βγούμε όλοι γεροί από αυτή την περιπέτεια, να τρέξουν τα προγράμματα εμβολιασμού έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει αυτή την περιπέτεια οριστικά πίσω μας».
Ενδεχόμενη αναζωπύρωση
Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές, αλλά διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες, ανάλογα με τα δεδομένα και τις τάσεις που διαφαίνονται σε κάθε στιγμή.
Με αφορμή τις αποφάσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπως σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση και λαμβάνουν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ακριβώς έγινε και με τις συγκεκριμένες αποφάσεις.
Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουν, τα μέτρα που ελήφθησαν στόχο έχουν να προληφθεί μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας. «Υπακούουν δηλαδή στη λογική της πρόληψης για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση και σε νέα πίεση του συστήματος υγείας. Κι αυτό ισχύει περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα», λένε. Υπενθυμίζουν δε την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ότι ανοίγουν δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν και περιορίζονται όταν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης, πάντοτε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την επίτευξη στοιχειώδους ισορροπίας ως προς τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.
Αυτή πάντως, με τις τελευταίες εξελίξεις, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και με δεδομένου του προφανούς ειδικού βάρους της Αττικής, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, οι πρώτοι λογαριασμοί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οδηγούν σε εκτιμήσεις για εβδομαδιαίες επιπτώσεις 100-150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και των αναγκαίων πρόσθετων δαπανών. Και αυτό, ενώ κλάδοι όπως η εστίαση και η διασκέδαση περνούν έναν «Γολγοθά διαρκείας», με άγνωστο προς το παρόν το χρόνο της… Ανάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι κάθε μήνας σε lockdown στοιχίζει τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μας. Ο τελικός λογαριασμός προβλέπεται εξαιρετικά βαρύς και, όσο παρατείνεται το πρόβλημα, όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμος.