Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μιλά για εκλογές αλλά τις «βλέπει» και ετοιμάζεται

Γιατί ο Τσίπρας ρίχνει το σύνθημα-κάλεσμα σε προοδευτική κυβέρνηση. Η δειλή αναφορά της Γεννηματά και η... πιο θαρραλέα του Γ.Παπανδρέου. Η εξάπλωση της «πανδημίας της φτώχειας» και τα σχέδια του Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μιλά για εκλογές αλλά τις «βλέπει» και ετοιμάζεται

Η λέξη "εκλογές" δεν έχει ακουστεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Την υπονοεί όμως, όλο και πιο καθαρά εσχάτως, καθώς το σενάριο προσφυγής στις κάλπες μέσα στο 2021 δεν λείπει από καμία (ανεπίσημη) ανάλυση κυβερνητικού παράγοντα. Γι΄αυτό και έριξε το σύνθημα περί "προοδευτικής κυβέρνησης" ανοίγοντας, αντικειμενικά, τη συζήτηση στις δυνάμεις του χώρου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν βέβαιο ότι οι ψύχραιμοι επιτελείς του κ.Μητσοτάκη ήταν αυτοί που τερμάτισαν κάθε συζήτηση για εκλογές τη χρονιά που φεύγει. Παρότι οι "βιαστικοί" επέμεναν (κυρίως στις αρχές του καλοκαιριού) ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας αποτελούσε τον τέλειο "καμβά" για ανανέωση της λαϊκής εντολής και, μάλιστα, με ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που απέσπασε η ΝΔ τον περσινό Ιούλιο.

"Αν είχαμε μπροστά μας μία μόνο εκλογική αναμέτρηση ίσως και να το επιχειρούσαν, αλλά οι διπλές κάλπες κατέστησαν απαγορευτικό το εγχείρημα λόγω των υγειονομικών περιορισμών και της (ανεπιτυχούς) προσπάθειας να ανοίξουν τον τουρισμό", σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παραπέμποντας στους δύο εκλογικούς "γύρους" δεδομένου ότι ο πρώτος θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και ο δεύτερος με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό το σκεπτικό, όπως λένε, υπαγορεύει την ανάγκη προσφυγής στην κάλπη εντός του νέου έτους: πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε ο μαζικός εμβολιασμός να έχει προχωρήσει τόσο ώστε ...ο συνωστισμός και οι ουρές στα εκλογικά τμήματα να μην προκαλούν (υγειονομικό) κίνδυνο.

Κατά τους ίδιους, το ρίσκο για την κυβέρνηση θα είναι η μεγάλη εξάπλωση, μέχρι τότε, της "πανδημίας της φτώχειας", καθώς όλοι οι αναλυτές μιλούν για τα "κανόνια" που θα αρχίσουν να σκάνε στην αγορά από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, για την αυξανόμενη ανεργία, για το εισοδηματικό "γονάτισμα" χιλιάδων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασίας και για την μετάθεση της πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων στην άνοιξη. 

"Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα κέρδιζε έδαφος η προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί", παρατηρούν. 

Ο Τσίπρας άνοιξε το προοδευτικό "παράθυρο"

Ως εκ τούτων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει ήδη ...σε mood πρόωρων εκλογών και σ' αυτό οφείλεται η επιλογή του κ.Τσίπρα να ανοίξει το παράθυρο της προοδευτικής συνεργασίας.

Στο χριστουγεννιάτικο άρθρο του (στην ΕφΣυν) εμφάνισε ως καθήκον του κόμματός του "να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία νέα κοινωνική αλλά και πολιτική πλειοψηφία που θα διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στη Δεξιά του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας, ώστε μία νέα προοδευτική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στον δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης". 

Πριν από δέκα ημέρες, μάλιστα, αξιοποίησε την αναφορά που έκανε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής σε μία τέτοια προοπτική, ώστε να ξεκινήσει την δική του ομιλία με αυτό το κάλεσμα - ανοίγοντας και επισήμως αυτή τη συζήτηση.

Αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια εμφανίσθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας στο περιοδικό "Πατρινόραμα", παραμονές Χριστουγέννων, ότι "η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα".

Αλλά όχι στρωμένο με ροδοπέταλα: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το "πασοκικό" κοινό που ακολουθεί τον κ.Παπανδρέου, προβάλλει ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνεργασία το "συγγνώμη" του ΣΥΡΙΖΑ για την "ακραία" κριτική που έκανε στην κυβέρνησή του (2009-2011) λόγω της προσφυγής στο ΔΝΤ.

 Όπως λένε, παρότι ο κ.Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματός του δεν υιοθέτησαν δημοσίως εκφράσεις όπως "γερμανοτσολιάδες", στην πράξη "άφησαν τους χιλιάδες διαδηλωτές 'στις πλατείες' να τις συντηρούν". Το γιατί και πώς "έπεσε" η κυβέρνηση Παπανδρέου και παρέδωσε ο αρχηγός της στον Λουκά Παπαδήμο, δεν το χρεώνουν, βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούν ότι τα δικά τους σχέδια υποβοηθήθηκαν από το πολιτικό κλίμα που διαμόρφωσαν "οι πλατείες". 

Όσο για το εάν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της κ.Γεννηματά, στην Κουμουνδούρου κρατούν μικρό καλάθι, καθώς εκτιμούν ότι, σε αυτή τη φάση, η ίδια πιέζεται από τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με το "δεξιό τμήμα" του να έχει ανοίξει ήδη θέμα αλλαγής ηγεσίας, υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου. 

"Αυτό που θα ήθελε η κ.Γεννηματά είναι να πετύχει το κόμμα της ένα καλύτερο ποσοστό στις εκλογές, όποτε γίνουν, ώστε σε συνδυασμό με αντίστοιχη μείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα περί προοδευτικού διαλόγου", λένε.

Οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ όμως - όπως προσθέτουν - δεν οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε το μεγάλο στοίχημα για την κ.Γεννηματά είναι "να συμβάλλει τώρα στον διάλογο ή να αφήσει τον χρόνο να κυλάει εναντίον της". 

Στο κόκκινο η πόλωση

Σε κάθε περίπτωση, το στοιχείο που αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στις εξελίξεις είναι η πόλωση. Έστω και με αργούς ρυθμούς, στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να καταγράφεται μία (μικρή, ακόμα) άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της (επίσης μικρής) μείωση της ΝΔ, ενώ το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 δεν κερδίζουν τίποτα.

Που σημαίνει ότι εάν οι πληττόμενοι από την "πανδημία της φτώχειας" αναζητήσουν άμεση λύση στην "επιστροφή του Τσίπρα", τα περιθώρια να "αναπνεύσουν" εκλογικά τα υπόλοιπα κόμματα του αριστερού-προοδευτικού χώρου θα γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά, αφού η πόλωση "θα χτυπήσει κόκκινο".

Αυτό, όπως εξηγούν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύεται από την εντεινόμενη επίθεση "του αντί-ΣΥΡΙΖΑ συστήματος προσωπικά στον Τσίπρα", αρχής γενομένης από το εξοχικό σπίτι που νοικιάζει.

"Αν το σύστημα ένοιωθε ασφαλές και, αντιστρόφως, εάν είχε μετρήσεις που έδειχναν ακίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, δεν θα επέλεγε τόσο γρήγορα και τόσο... άγαρμπα τέτοιες επιθέσεις", σημειώνουν. Καθιστώντας σαφές ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα εντείνονται όσο "η πανδημία της φτώχειας" εξαπλώνεται - και εφόσον το επιτελείο Μητσοτάκη αποφασίσει τις πρόωρες εκλογές.

Που σημαίνει ότι το νέο έτος θα μπει πολωτικά χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει πώς θα βγει...πολιτικά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v