«Το 2021 να γίνει χρονιά δράσης και αλλαγής», είναι το εορταστικό μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Λίγο πριν από την έλευση του 2021, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνει στη διπλή πανδημία, του κορωνοϊού και της φτώχειας: «Η τραγωδία της πανδημίας είναι παρούσα και η πανδημία της οικονομίας την ακολουθεί κατά πόδας», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, εκατομμύρια άνθρωποι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, νέες και νέοι, αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα στη Σκύλλα της πανδημίας και τη Χάρυβδη του οικονομικού αφανισμού».
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, που «βρίσκεται στα όριά του, εάν δεν τα έχει ξεπεράσει», επισημαίνει ότι όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο εμβόλιο, το οποίο όμως «ακόμα κι αν είναι όσο αποτελεσματικό λέγεται, θέλει αρκετούς μήνες για να οδηγήσει στην επιθυμητή ανοσία». (σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του, ο ίδιος θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα στον Ευαγγελισμό).
Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος πανδημίας και τις επιλογές που έκανε στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Της καταλογίζει «εγκληματική ευθύνη» καθώς απορρίπτει την εναλλακτική πρόταση και προετοιμάζει «με την πολιτική, τις εμμονές, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα επόμενα λάθη της, που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε τραγωδία». Παραπέμπει, δε, σε αποφάσεις όπως η θεσμοθέτηση εν μέσω πανδημίας, «της αρπαγής σπιτιών, κατάργησης και των τελευταίων μέτρων προστασίας της εργασίας, ταξικά ιδιοτελούς 'μεταρρύθμισης' στην Παιδεία, επιβολής κλίματος νόμου και τάξης, παρέμβαση, συχνά χυδαία και απροκάλυπτη, στα ΜΜΕ και στη λειτουργία της ενημέρωσης, τις 'δουλειές' εκατομμυρίων που καθημερινά αποκαλύπτονται».
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «κοινωνικά ανάλγητη και πρακτικά ανίκανη». Τονίζοντας εκ νέου ότι «εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλει ένα καθεστώς απολυταρχικής μεταδημοκρατίας των ελίτ», με «αντικοινωνική, ταξικά ιδιοτελή και αντιδημοκρατική πρακτική, με καταστολή και συστηματική προπαγάνδα».
Εμφανίζεται βέβαιος, πάντως, ότι τα παραπάνω σχέδια δεν θα περάσουν στην κοινωνία, καθώς οι αντιστάσεις που ήδη αναπτύσσονται στην εργασία, την παιδεία, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, αποτελούν μία πρώτη απάντηση. Όπως τονίζει, μεγάλο μέρος του λαού έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι μονόδρομος η αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης, ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι το ισχυρό και σύγχρονο θεμέλιο της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και ότι η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον δεν μπορούν «να είναι έρμαια της ασύδοτης κερδοσκοπίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Σημειώνει μάλιστα ότι ήδη η κοινωνική πλειοψηφία συνειδητοποιεί τι χάνει και τι αξίζει να έχει, οπότε αυτή «είναι η βασική αιτία που μπορούμε μέσα από το σημερινό σκοτάδι να διακρίνουμε το φως. Να είμαστε αισιόδοξοι». Σ' αυτό το πλαίσιο τοποθετεί και τις ευθύνες του κόμματός του «να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να τις καθοδηγήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και νίκης».
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας κοινωνικής αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στη Δεξιά του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας. Προκειμένου μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στον δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Απορρίπτοντας (για άλλη μία φορά) τις γνωστές λογικές περί «ώριμου φρούτου», ο κ. Τσίπρας τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πλήρη καταστροφή για να παραλάβουμε εκ νέου, σαν τον Σίσυφο, τη χώρα στη βαθιά χαράδρα για να τη βγάλουμε στο ξέφωτο. Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να σώσει τη χώρα από την καταστροφή και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, αλλά της αξίζει να κυβερνήσει σε καλύτερες συνθήκες, για να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει ακόμη σημαντικότερα πράγματα για τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».