Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα προτάσσει στη στρατηγική της η κυβέρνηση

Εμβόλιο και θετικά κοινωνικά μέτρα ψηλά στη ρητορική υπουργών και γαλάζιων στελεχών. Η καθημερινότητα του πολίτη και το «πολιτικό κόστος». Πρόβλημα στις σχέσεις με την Εκκλησία για το άνοιγμα των ιερών ναών.

Το θετικό αφήγημα προτάσσει στη στρατηγική της η κυβέρνηση

Οι προσδοκίες να ανοίξουν η οικονομία και η κοινωνία πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων τελικά δεν επαληθεύτηκαν, ωστόσο η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τη δοσολογία του θετικού αφηγήματος στον δημόσιο διάλογο.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα της είναι το εμβόλιο, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει, μέσω των ΜΜΕ, ότι «η ελπίδα είναι πλέον ορατή στον κοντινό ορίζοντα και δεν αργεί το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού». Μέχρι τότε βέβαια κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την πιστή τήρηση των συστάσεων των ειδικών, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, εξέλιξη φυσικά ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμη απ’ ό,τι τώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προήδρευσε δύο τηλεδιασκέψεων, για το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών και την ανάπτυξη του βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που προετοιμάζεται μια εθνική εκστρατεία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσο και για τη διαδικασία που θα λάβει χώρα στις πόλεις και στα χωριά.

Η θετική ατζέντα, πάντως, που θα χρησιμοποιούν στη ρητορική τους τα κυβερνητικά και γαλάζια στελέχη, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να αφορά, πέραν του εμβολίου, όλη τη θεματολογία της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης, με έμφαση στα θετικά κοινωνικά μέτρα.

«Δεν υποτιμώ τη σημασία της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας, προτιμώ όμως πάντα να εστιάζουμε σε αυτά τα οποία έχουμε κάνει, στην τήρηση των δεσμεύσεών μας και στα σχέδιά μας κυρίως για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Αντίπαλοί μας», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές του, «είναι τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και σ’ αυτά πρέπει πάντα να δίνουμε πειστικές απαντήσεις και όποτε χρειάζεται να κάνουμε την ειλικρινή μας αυτοκριτική θα την κάνουμε χωρίς δισταγμούς και χωρίς επιφυλάξεις».

Πολιτικό κόστος

Παράλληλα, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι, λόγω της πανδημίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει πίσω η φροντίδα της καθημερινότητας του πολίτη. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στην ίδια συνεδρίαση για την ανάγκη τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων έκδοσης των παλαιών συντάξεων. Όπως αναγνώρισε, «εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία» και ζήτησε «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η καθημερινότητα, γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι το υπ’ αριθμόν ένα κλειδί για την επιτυχία της κυβέρνησης και της έμπρακτης αναγνώρισης από τους ψηφοφόρους στις επόμενες κάλπες.

Στο μεταξύ, πρόβλημα φαίνεται να έχει προκύψει στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας, όσον αφορά το άνοιγμα των ιερών ναών ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Κάποιοι από τους ιεράρχες διαφωνούν με την απόφαση για λειτουργίες με περιορισμένο αριθμό πιστών και προειδοποιούν με άνοιγμα των εκκλησιών. Μια τέτοια περίπτωση χθες, σε Ιερό Ναό στο Κορωπί, μετά από καταγγελία πολίτη, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ στο ναό, με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση. 

«Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Μητρόπολη και ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και να θέσει επί τάπητος τα δεδομένα και να πάρει επισήμως θέση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v