Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύσκολα μέτωπα και οι προσδοκίες του Μαξίμου

Τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα και η καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς. Η ελπίδα για το εμβόλιο και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Άγνωστος «x» η στάση Ερντογάν μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Τα δύσκολα μέτωπα και οι προσδοκίες του Μαξίμου

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, που αναζητά τον ασφαλέστερο δρόμο για την επιστροφή στην -σχετική έστω- κανονικότητα.

Δρόμος στον οποίο θα πρέπει να συνδυαστούν η διατήρηση της δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και η διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση ανάκαμψη. Και αυτό, ενώ απρόβλεπτες δείχνουν οι εξελίξεις τόσο στα ελληνοτουρκικά, μετά και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και το «ελευθέρας» που δόθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και στο μεταναστευτικό με τις ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να προκαλούν ανησυχία.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρόλο που μπήκαμε στον δεύτερο μήνα καραντίνας και παρά τις αντίθετες προσδοκίες κυβέρνησης και επιστημόνων, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν πολύ υψηλά. Ειδικά ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει με πολύ αργούς ρυθμούς, φτάνοντας χθες τους 577 (με προφανή την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας), οι θάνατοι ήταν 68 και τα νέα κρούσματα 1.194.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι τελικά ο στόχος των χαμηλών κρουσμάτων θα επιτευχθεί, ωστόσο οι ρυθμοί με τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν οδήγησαν στο άνοιγμα της αγοράς, όπως επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ενώ από σήμερα αρχίζει να λειτουργεί το click away στο λιανεμπόριο, με αμφιβολίες εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει βάσει των προσδοκιών, αλλά και με τον προβληματισμό κάποιων από τους επιστήμονες για τη συγκεκριμένη απόφαση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του καθηγητή Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος (στο Mega) δήλωσε προβληματισμένος με το σύστημα αυτό. «Φοβάμαι ότι αυτή η λύση, που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, πολλά επενδύει η κυβέρνηση στο εμβόλιο, που βάσει των υπολογισμών, θα ξεκινήσει να γίνεται στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού, ενώ σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με στελέχη κορυφαίων παγκοσμίως φαρμακευτικών εταιρειών και ειδικούς σε θέματα πολιτικής, έρευνας και επενδύσεων στον τομέα των επιστημών υγείας, με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα.

Επικοινωνιακή αξιοποίηση

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, πέραν της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, και η οικονομική στήριξη των πληττόμενων. Έμφαση το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνει στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2021 και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα προσωρινά μέτρα (π.χ. πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιστρεπτέα προκαταβολή), που -σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα- θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για όσο χρόνο χρειαστεί. Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα, προς επικοινωνιακή αξιοποίηση, έχει τροφοδοτήσει τους βουλευτές με πίνακες που περιλαμβάνουν συνολικά ποσά και ανά περιφέρεια για την μέχρι τώρα οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της κρίσης.

Αναμφίβολα, πάντως, η τεράστια ύφεση της οικονομίας μας εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα ενόψει της επόμενης μέρας, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να έχει ως σύμμαχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή «ξεκλειδώνουν οριστικά για την Πατρίδα μας 72 δισεκατομμύρια ευρώ, μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον Προϋπολογισμό της Ένωσης, έτοιμοι να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης». Λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι διαδικασίες θα «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2021, να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι.

Και αν στο θέμα της Οικονομίας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ήταν θετικές για τη χώρα μας, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι το ίδιο συνέβη και στο ζήτημα της Τουρκίας. Άγνωστος «x» ουσιαστικά είναι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν από εδώ και πέρα, με φόντο και την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζ. Μπάιντεν και παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε στην Άγκελα Μέρκελ ότι δεν θα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ερωτηθείς (στο Οpen) αν, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου, εμποδίζει τίποτα τον Τούρκο πρόεδρο να στείλει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε πως το μόνο που θα τον εμπόδιζε ήταν ένα εμπάργκο όπλων το οποίο δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Θέμα που είχε «σηκώσει» το Μέγαρο Μαξίμου πριν από τη συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς όμως να υπάρξει η αντίστοιχη επιθυμητή εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v