Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

Παράγοντας – κλειδί, σύμφωνα με το Μαξίμου, η Άγκελα Μέρκελ που απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΛΚ. Το ζήτημα των κυρώσεων και το αίτημα εμπάργκο ευρωπαϊκών όπλων προς την Άγκυρα. Η λίστα, το χρονοδιάγραμμα και η αυτόματη λήψη των μέτρων.

Οι ελληνικές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς να έχει ψηλά τον πήχη, αλλά αποφασισμένος να αναζητήσει μέχρι το τέλος την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα μας προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράγοντας – κλειδί, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η Άγκελα Μέρκελ και η στάση που θα κρατήσει αυτή ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, την ίδια ώρα που το διήμερο το οποίο ξεκινά σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί και ένα κρας τεστ για την αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομογάλακτούς του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (απουσίαζε η Γερμανίδα Καγκελάριος), παραπέμποντας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το οποίο ουσιαστικά έδινε τελεσίγραφο στην Άγκυρα μέχρι τον Δεκέμβριο ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρά τις τελευταίες μέρες μόνο για «προσχηματικούς» λόγους, όπως υπογραμμίζει η ελληνική πλευρά, όπερ σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει και επισήμως τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Αυτή, όπως θα πει και σήμερα ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. Θα επισημάνει δε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο Oruts Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρητή εντολή

Από την κυβέρνηση εξηγούν ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις, αλλά να ζητήσει από τον Ύπατο Αρμοστή εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπορέλ να συγκεκριμενοποιήσει τη λίστα με τα οικονομικά -και όχι μόνο- μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Άγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά να δοθεί ρητή εντολή προς τον κ. Μπορέλ να έχει έτοιμη λίστα κυρώσεων μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με αυτόματη επιβολή τους εφόσον οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχιστούν.

Όσον αφορά το προσχέδιο των συμπερασμάτων που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να το σχολιάσει επί της ουσίας, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρώτο σχέδιο, όπως συμβαίνει πάντα. Πάνω σε αυτό θα γίνουν πολλές συζητήσεις και λογικά πολλές αλλαγές. Ελπίζουμε στο τέλος να έχουμε πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα», τονίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει το θέμα «παγώματος» των πωλήσεων ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ως νέο δεδομένο εξάλλου θα επισημάνει την προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, κάτι που -όπως θα πει- θα πρέπει να απασχολήσει όλους, δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι σχέσεις της ΕΕ και Τουρκίας θα συζητηθούν στο αποψινό δείπνο των ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το Politico, η Σύνοδος θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v