Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τρίτο κύμα

«Πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει η διασκέδαση μέχρι να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα» το σχόλιο για την Πάρνηθα. Πώς απάντησε για τη διαγραφή χρεών.

Μητσοτάκης: Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τρίτο κύμα

Την ανάγκη να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στον Alpha. Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην αυτοκριτική του για τις αστοχίες που έγιναν κατά το δεύτερο κύμα, παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός για να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού απ’ όλους τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι κάθε δεύτερη ημέρα κάνει rapid test και παράλληλα επιδιώκεται να ελέγχονται όλοι όσοι μπαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά από εξήντα ημέρες καραντίνα και αφού ανακοινώθηκε τι δεν θα ανοίξει στις γιορτές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό γίνεται γιατί δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία της πανδημίας.

Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή, ενώ υπάρχει μια φυσιολογική κόπωση του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Οι πολίτες είναι σε μεγάλη ένταση. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι περιορισμένος στο σπίτι. Ελπίζω να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από την Χριστουγεννιάτικη σεζόν».

Για το χρόνο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο βρίσκεται μια τραγωδία. Θέλουμε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός για να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση. Υπάρχει μεγάλη διασπορά εκεί, δεν ισχύει το ίδιο για τα εστιατόρια. «Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει η διασκέδαση μέχρι να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεδομένου ότι «κάποια στιγμή» θα πάμε σε κάποιο άνοιγμα πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα.

Για την Πάρνηθα και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι «ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για γυμναστική γιατί επιτρέπεται εντός περιφερειακής ενότητας η σωματική άσκηση. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου, νομίζω διογκώθηκε το θέμα, που μου έδωσε πάντως τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το παράδειγμα που δίνουμε οι πολιτικοί. Μια μικρή στιγμή ανεμελιάς ή παράβλεψης διογκώθηκε».

Ερωτηθείς αν υπήρξε καθυστέρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πιθανόν να έπρεπε να κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα η Βόρεια Ελλάδα, αλλά κανείς δεν το είχε εισηγηθεί.

Για το ζήτημα των διπλών βιβλίων, ανέφερε: «Ενοχλούμαι από τη συζήτηση για τα διπλά βιβλία, υπονομεύουμε επί της ουσίας τους ίδιους τους επιστήμονες που μας συμβουλεύουν. Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξία των δεδομένων», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων, απάντησε ότι «είναι αστείο», αν και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία μπορεί κάποια στιγμή να μην ήταν τέλεια. Υπήρχε σύστημα υποκαταγραφής για τον ΕΟΔΥ, αυτό εξηγήθηκε», είπε.

Τόνισε δε ότι «έπαιξε ρόλο και ο χειμώνας. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται στην επαρχία, στα χωριά, όπου εκ των πραγμάτων η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή. Κάνω έκκληση να αποφευχθούν οι μετακινήσεις σπίτι-σπίτι».

Επανέλαβε ότι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε μάξιμουμ 9 άτομα τα, «η οικογένειά μας και μια ακόμα οικογένεια το πολύ».

Αυτό που θα έκανε διαφορετικά, όπως είπε, «τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι «η πανδημία θα επανέλθει».

Αναφορικά με τον τουρισμό δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα.

Στην ερώτηση αν τρόμαξε κάποια στιγμή, απάντησε: «Ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τέλη Οκτωβρίου, εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, μέσα σε 5 μέρες επιλέξαμε να πάμε στο καθολικό lockdown, λίγο πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε τότε σε τόσο δραστικά μέτρα, αν και εκ των υστέρων όλοι μπορούν να γίνουν προφήτες».

Ερωτηθείς για το θέμα της «διαγραφής χρεών» που δημιουργούνται τώρα εν μέσω πανδημίας αρκέστηκε να πει ότι «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο», ενώ δεν απάντησε όταν ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι αυτό στη «δημοσιογραφική γλώσσα αυτό σημαίνει ‘δεν το αποκλείω’». Ο πρωθυπουργός πάντως είπε ότι ο ρυθμός εξόφλησης των χρεών θα αξιολογηθεί.

Για το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό το πολύ σκοτεινό χειμώνα, είναι ένα θαύμα της επιστήμης που έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο τη Pfizer από την Ε.Ε. και θα ξεκινήσουν αμέσως με το νέο έτος οι εμβολιασμοί»

Επανέλαβε ότι «θα το κάνω πρώτος ή από τους πρώτους μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και -γιατί όχι- με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου ποσοστού της κοινωνίας που εξακολουθεί να φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω αυτή τη φοβία, όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια το 2021 για να καλύψουμε το μεγάλο οικονομικό κενό από την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομία. Δεν υπήρξε ‘’ύφεση Μητσοτάκη΄΄ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές αλλά και εκείνους που ασκούν εποπτεία ότι θα μπορέσει να βγει από την κρίση με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική».

Το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στάθηκε δίπλα στους πολίτες, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αναγνώρισε ότι «μια ύφεση της τάξης του 10% δεν μπορεί να μην αφήσει κάποιες πληγές, όμως από την άλλη κρατήσαμε επιχειρήσεις ζωντανές».

Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «πετύχαμε να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές. Υπήρξε συστηματική διπλωματική δουλειά. Το βαθμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν μπορώ να τον προεξοφλήσω, πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Όλα είναι στο τραπέζι. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι με το μέρος μας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει δραστηριότητα, ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον σημαντικό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Αν υπάρξει διαφωνία , να πάμε στη Χάγη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v