Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας… παράτασης επισημοποιήθηκε χθες, με την ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα. Ωστόσο, η ανησυχία και ο προβληματισμός εξακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν πολύ υψηλά. Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται τρεις -και στη Θεσσαλονίκη τέσσερις- εβδομάδες καραντίνας, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν έχει έρθει, με τα νέα κρούσματα να μην πέφτουν, φτάνοντας χθες τα 1.882, οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 622 (νέο αρνητικό ρεκόρ) και οι θάνατοι τους 100, επιτείνοντας την αγωνία για τη συνέχεια, δεδομένης και της ανάγκης να ανοίξει και η οικονομία ενόψει των γιορτών.
Ο αρχικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του και, όπως αναγνώρισε και ο Στέλιος Πέτσας, η αποκλιμάκωση της πορείας των κρουσμάτων εκτυλίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα υφίστανται σοβαρή πίεση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις 110 περίπου επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και την πώληση αυτών των προϊόντων από τα super markets από την προσεχή Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, με διευρυμένο ωράριο και προσδιορισμένα τετραγωνικά ανά πελάτη.
Κυβέρνηση και ειδικοί προβληματίζονται επειδή, σε αντίθεση με την πρώτη καραντίνα, τώρα κυκλοφορούν περισσότεροι πολίτες στους δρόμους και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η άρση του lockdown, εφόσον οι αριθμοί δεν πέσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εφόσον τελικά βελτιωθεί η κατάσταση, προγραμματίζεται να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όμως, όπως διευκρινίζει συνεργάτης του, «τίποτα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί σίγουρο. Άλλωστε και την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμούσαμε ότι τώρα θα ανακοινώναμε το σχέδιο εξόδου, όμως οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ μάς πάνε πίσω χρονικά».
Προστασία της υγείας
Απόλυτη προτεραιότητα, ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, είναι σταθερά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και βάσει αυτού θα κινηθούν. «Αποφάσεις αυτή τη στιγμή, με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Χθες, εξάλλου, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζήτησε και το θέμα των σχολείων, με τη γενική εκτίμηση να είναι πως δεν πρέπει να γίνει άμεσο άνοιγμα αυτών. Αρκετά από τα μέλη της επιτροπής μάλιστα πρότειναν την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μετά τις γιορτές, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων, σενάριο που δείχνει και το πλέον πιθανό να επαληθευτεί.
Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την επόμενη μέρα, την παραλαβή του πολυπόθητου εμβολίου αλλά και την ανάγκη χρήσης του από το σύνολο του πληθυσμού. Πολλοί είναι, βάσει δημοσκοπήσεων, οι δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί -έστω- πολίτες και γι’ αυτό τον λόγο οργανώνεται μια εκστρατεία πειθούς της κοινής γνώμης για τον εμβολιασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να εμβολιαστεί δημόσια κι έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να κινηθούν ανάλογα. Η ταχύτητα και η συμμετοχή, σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα είναι δύο σημαντικές πτυχές στην υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ώστε να χτιστεί με γρήγορους ρυθμούς ένας ικανός βαθμός ανοσίας στην κοινότητα και να περιοριστεί η δυνατότητα του ιού να διασπείρεται». Η καμπάνια εμβολιασμού προγραμματίζεται να λάβει χώρα το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.